Mormor somnade in

Idag somnade mormor in. Min mamma och min moster var tillsammans med henne när det skedde. Hon har levt ett långt liv, tror det blev 92 år. Jag känner inte särskilt mycket...jag kände inte min mormor så väldigt väl...däremot tänker jag mycket på mamma. Det är nog mycket för mamma nu...men jag har en modig mamma. Hon planerar ny inriktning på livet, ska troligen flytta tillbaka till sina hemtrakter i Jämtland. Återvänder till gamla kamrater men finner säkert nya också.

Jag önskar innerligt att mormor kände lugn och ro i själen innan hon lämnade jordelivet! När jag tänker på henne så minns jag henne som en liten glad gumma som trots att hon bott största delen av sitt liv i Sverige fortfarande bröt på norska...blandade in norska ord i sin svenska...och att hon trivdes som bäst när hon hade någon form av fiskespö i handen!

/Hera

Mera rädisor och sallad plus en Varm härlig dag

Idag har jag planterat omgång två av rädisorna och lite mer salladsfrön. I övrigt har det varit en varm härlig dag! Blev bjuden på lunch i Böjern...mysiga mammor med mysiga bäbisar...fast de är inte bäbisar längre...tiden går fort! Ser just utanför mitt fönster att rönnen står i full blom. Massor av vita blommar. Innebär kanske att det blir mycket rönnbär? Hur är det då? Följer en vinter med mycket snö då? Den som lever får se :-)

/Hera

Reparvecka

Veckan före midsommar sker den årliga grundliga översynen på båda skogsmaskinerna och servicevagnen. M med sina 3 anställda plus Svärfar jobbar som flitiga bin. Putsar, fejar och fixar till. Svärmor bistår med mat och kaffe. Själv försöker jag röja upp här hemma så allt är klippt, ansat, städat och packat inför midsommartrippen som oftast bär av till Sandviken där en av mina systrar som bor. Väl där så åker vi båt ut till deras sommarstuga som ligger på en liten holme...å där njuter vi bara :-D (Länk till fjolårets midsommar)

Igår städade jag undan på gården och klippte gräs, tvättade till och med upp både åkergräsklipparen och handjagaren...idag har jag kört med grästrimmer...men framför allt påtat i mitt trädgårdsland. Det är så härligt att få röra runt i jorden, kika på de stackars små gröna grödorna som försiktigt tittar upp jorden. De har inte skötts exemplariskt av mig. Jag har inte fyllt på med täckmaterial som jag tänkt så de har haft det lite väl torrt. Första veckorna regnade det nästan ingenting och vattna ger nästan ingenting...det är bara ytan som blir blöt och det torkar snabbt upp av sol och vind. Kunde inte låta bli att gräva lite bredvid ett ställe där jag misstänkte att jag satt en potatis...och jo...snart bryter även dem ytan. Hoppas det inte kommer nån kallnatt nu! Kände iver och ville ringa pappa...får en stor klump i bröstet och tårfyllda ögon. Fy, ibland är livets gång trist.

Försöker ändå ändå tänka positivt...om bara några dagar är det 10 år sedan jag blev änka. Jag var då 27 år gammal och hade en dotter på 5 år...livet kändes slut. Sista åren hade varit jobbiga...men ingen trodde att han skulle välja den vägen ur det jobbiga. Vem vill ha mig minns jag att jag tänkte när jag hämtat mig ur chocken och den värsta sorgen. Så här 10 år senare har jag det jättebra, jag önskar dock att min förra man fanns kvar i livet...men trots att det var tungt då så har det kommit gott senare. Vad jag vill säga är att jag förr varit med om att känna hur livet tvärt stannar av...något händer som man inte vill ska hända...men att allt går vidare, livet går vidare...Om än alla förändringar känns jobbiga just nu så kommer det säkert bli jättebra. Vad jag upplever som jobbigt just nu är det här med att allt pappa hade så småning om ska delas och tas om hand. Tur är att Lillebror är klok att resonera med, hoppas han upplever mig likadan...och att förnuftet får regera och känslor hållas i schack. Tur att Lillebror liksom jag inte har så bråttom utan låter allt mogna fram.

Allt ordnar sig, det gör det alltid!
/Hera

Same same....same old shit!

Har varit på ett möte, arbetarkommunens arbetsutskott, ikväll. Väl hemkommen så sätter jag mig för att läsa e-post, bloggar jag följer, facebook...men mest nyfiken är jag kring hur det har gått i riksdagens omröstning om att nya kärnkraftsverk ska få byggas. Loggar in på aftonbladet.se..........expressen .se..........same same..."Festen är igång!"  Allt handlar bara om stundande bröllop! Samma rubriker, tror till och med att det är samma bilder. Fast längst upp finns det en liten liten rubrik där det står "Ja till ny kärnkraft". En historisk omröstning...men tydligen inte så viktigt som att Kronprinsessan ska gifta sig om 41 timmar och 21 minuter. Jag har inget emot henne, hon verkar vara en väldigt sympatisk person...men bröllopet är inte såååå viktigt för mig!

Med sorg i hjärtat kan jag i alla fall konstatera att det blev ett ja med knapp majoritet (174-172). Jag kommer så väl ihåg hur jag som kommunmedborgare i Storumans kommun en gång fick möjlighet att rösta i frågan om vi kunde tänka oss att undersöka om kommunen kunde vara ett lämpligt ställe att slutförvara kärnbränsleavfall i. Resultatet av den folkomröstningen blev ett nej. Tror i grund och botten att det berodde på att man var rädd för att området skulle anses som ypperligt och att man inte hade lust att ta på sig att förvara något sådant i så lång tid framåt. Man hade inte lust att ta ett beslut som påverkar kommande generationers framtid. För mig känns det främmande att inte passa på att avveckla kärnkraftverken när de är för gamla...när ändå ingen vill ta hand om avfallet som kärnkraftverken producerar...för visst är det lite så? Sedan är det beklagligt att man inte funnit nya vägar på alla dessa år...så att vi kan producera tillräckligt med energi ändå. Industrin behöver sitt och vi privatpersoner vill inte heller betala hur mycket som helst...fast vi skulle alla säkert kunna spara energi...om vi bara kändes tvungna...Ja ja...nu är det bestämt, man får bygga ett nytt när man tar ett gammalt ur bruk...och vi som tycker det känns fel suckar...jaha...så dumt...och sen händer inget mer...precis som när man beslutade att privatisera bilprovningen, vilket vi kommer att se effekten av ganska snart. Den 1 Juli så öppnas marknaden.

Nej...nu får jag googla vidare...se om några andra tidningar skrivit lite mer i frågan...vill även tillägga att jag förvisso inte ser vare sig Aftonbladet eller Expressen som nyhetstidningar utan mer som skvallertidningar.

God natt önskar en Hera som funderar på att bli lite mer som franska bönder i sitt humör. Läste att i april så intog 10 000 bönder gator och torg i Paris , 1500 traktorer rullade in....här är länken

Kalas

Idag har jag plockat in smörblommor och liljekonvaljer, lite mysigt så där när maken fyllt 42 år idag! När alla åkt så lade jag barnen och M stökade på nere, jag hann sortera in alla papper som kommit under de veckor vi varit bosatta i Ljustjärnbrännan. Skönt att ha allt det under kontroll! Det var inte lite pinsamt när vi fick påminnelse på skoterförsäkringen förra veckan...men nu är det ordning och reda igen!

Hästtjejen sommarjobbar den här veckan, hon är så ordentlig när hon gör i ordning sin matlåda efter middagen. Hon fixar med matlåda, sallad, små burkar med kryddor som passar till...lite dryck...Försöker inspireras av henne till när jag börjar om att jobba igen, är själv glad om jag får med mig en matlåda. Lätt att det blir fil å macka, eller gröt! Nästa vecka ska hon på slöjdlägret som hon fick i stipendium, sedan drar vi iväg över midsommar till äldstsystra min...å sedan ska Hästtjejen på ridläger och slutligen jobba två veckor till, då åt kommunen (hemtjänsten är det som gäller då!)

Vet ni vad...jag har det så himla bra och är så glad och tacksam för det!

Kram
/Hera

Terapi och skalv.

Idag har Snickaren och Svärfar fått upp de sista listerna och omfattningar kring dörrar och fönster i köket...sen har Svärfar även grävt lite här ute. Burit bort rabarberna bland annat så imorgon får jag ge mig ut på upptäcktsfärd här på torpet och se var han ställde dem. Tänkte bjuda dem på rabarberpaj...M fyller 42 år imorgon...han är i och för sig inte hemma på dagen men det känns som att det hör till att ha gofika hela dagen om än födelsedagsbarnet inte är hemma. Vid 4 halv 5 i eftermiddag så städade jag ut dem genom ytterdörren :)...sen har jag bakat två tårtor och en kärleksmums...hann ut en sväng vid 22 för att kratta och inspektera i trädgårdslandet. Ogräsnivån är helt under kontroll i själva trädgårdslandet, i potatislandet ser jag dem dock stå helredo i fukten för att skjuta fart vid minsta sol och värme...fasar! M funderade över varför jag rusade ut en kvart för att pyssla med det där men ...för mig är det terapi att få vara där och kratta, påta, känna, lukta, lyssna på fåglarna...ååå så fridfullt! Väl inne så skakade huset till....kokar pannan? Det ska den omöjligen kunna göra eftersom den har ett inbyggt kylsystem och sedan har vi inte eldat i den...det visade sig vara en liten jordbävning!

Just nu sitter jag här och skriver enbart iklädd pappas flanellskjorta som jag knyckte med mig från Juktån första gången jag var dit efter han gick bort. Känns liksom skönt och tryggt att sitta insvept i den. Har tänkt extra mycket på honom de här dagarna som jag varit hemma i Bodarna igen. Tycker det skulle vara roligt att få visa honom hur köket blir, tycker det skulle vara roligt att ha honom sittandes i tv-soffan där han skulle sitta i timmar och se fotbollen med dess skränande Vuvuzuelor eller va de heter, tycker det skulle va kul att imorgon bjuda honom på marängtårta med röda vinbär som faktiskt han plockat och fryst in. Jag saknar honom enormt enormt mycket...

/Hera

Mer potatis...å lök

Igår satte jag lite lök och fyllde ut med "rundpären" som jag fått av Snickaren...landet är nu fyllt och regnet kom. Efter regn kommer solsken och då hoppas jag att det växer så det knakar...inte ogräset då! :-D


/Hera

Potatisplantering och hemvändande.

I torsdags satte jag 6 kg mandelpotatis...ska bli spännande och se resultatet till hösten :) Idag har vi flyttat hem till Bodarna! Dagen har varit lång lång lång...jag har städat städat städat och det finns massor kvar. M spacklar just nu nere i köket för allt är inte klart utan bara beboeligt. Lite omständigt var det idag för allt vad gäller kök ligger ju nerpackat i lådor så när man skulle laga mat så fick man klura lite över var man skulle hitta saker man behövde. Dessutom var jag tvungen plocka fram bruksanvisningar till varje maskin för att se hur man använder dem och vad man ska göra innan man använder dem första gången (t.ex. ugnen skulle man köra i 200 c i en timma)...men nu tror jag att jag fått kläm på det mesta. Trött trött trött är jag...men inte de två små som ligger i sina sängar och jollrar ikapp :-D

/Hera

Sally Oldfield

En av pappas absoluta favoritsånger som fick inleda hans begravning.
Sally Oldfield
You are the morning of my life.

Begravningsgudstjänst å minnesstund

Imorgon är det dags. Jag saknar honom enormt mycket, känns inte lika roligt att åka uppöver när han inte finns där längre. Att det är hans begravning imorgon känns mest bara ofattbart. Det blir nog lätt så när man bor en bit bort, man liksom glömmer bort det eftersom man inte haft honom i närheten på länge. Däremot kan jag komma på mig ibland att jag funderar på i vilken vecka han är i när det gäller behandlingen, om det är dags att beställa mer medicin, när det är dags för nästa läkarbesök...eller när man ska ringa och fråga om han tror att det är dags att få ner potatisen i jorden...

/Hera


Planteringar 2010

Vi drabbas en efter en av en elak förkylning...Lillan, Svärfar, Jag, Svärmor...nu Lillbulten...Hästtjejen känner av lite...hmmmm...vet även att Svägerskan och hennes dotter åkt dit...

30 Maj såddes alla möjliga frön i mitt nya land
1 Juni planterade jag smultronplantor och allåkerbär (som jag karvade upp i asfaltkanten efter byavägen i höstas)
idag 3 juni planterades en massa jordgubbsplantor som jag fick av Svärfar

Nu får vi se vad det blir av allt det...det här blev mer en minnesnotering...för mig själv :-D

/Hera


RSS 2.0