Återblick

Idag för tio år sedan var jag hemma hos storebror på Torvalla, Östersund. Bröllop i Åre gamla kyrka stundade på nyårsafton. Hans lillbror (hängde ni med nu?) drämde iväg ett sjujäkla fyrverkeri...men så var det ju milleniumskifte också. Det var ett märkligt nyår på många olika sätt, min make firade själv hemma i Storuman, märkligt...hela det kommande året blev ett riktigt skitår! (Dock träffade jag M på senare delen av det)

Imorgon för tre år sedan så gifte jag mig med älskade M...i Hemavan med Stig Strand som förättare och Hästtjejen som vittne...Lillbulten var kvar i magen, hade 16 dagar kvar men hon lät vänta på sig till den 29:e.

Minns faktiskt inte några fler särskilt utmärkande nyårsaftnar...och det beror inte på att jag varit för onykter eller så för det har jag sällan varit på nyår...av nån anledning!?! Tycker väl att det hör ihop med julen, jullov, barn...Men hoppas dock att maken ska bjuda mig till...Paris på nyår när vi firar 10 år...det vore väl nåt? Tror ni han kommer att komma ihåg årsdagen imorgon?...Jag är väääääldigt tveksam på det!

/Hera


Eva och Wall-E


Lillbultens favoritfilm nu! En jättebrafilm tyckte vi vuxna också!

Viteva

Lillbulten ville se film nu på morgonen..."roboten å viteva"...någon som vill gissa vilken film det är?

/Hera

Tankarna om livet...

....jag skrev ju sist att jag funderar mycket kring det just nu. Känns aktuellt i och med att min far är allvarligt sjuk. Funderar kring hur han tänker om resten av sitt liv...kring hur han envist tuffar fram och inte ger sig. Det är oerhört värdefullt för oss andra runt omkring och oerhört inspirerande. Själv känner jag ibland att jag kastar bort vissa dagar av mitt liv...slösar på tiden för den känns oändlig, att man har hur mycket som helst av den och inte njuter av här och nu för det kan ju faktiskt vara den sista man har.

Varför finns vi då? Vad är meningen med livet? Ja men det är ju barna säger många..jag håller nog med...men hur känner man när barnen växt upp, när de klarar sig helt själva, då man inte längre behövs som förälder....är själv i den sitsen att jag har ett barn som om inte allt för många år blir myndig...samtidigt behöver jag själv mina föräldrar fortfarande. Om det inte gäller hjälp med barnpassning så kan det vara andra frågor av typen, hur saltar man in julskinkan själv....Det är nog en viktig kugge det där i livet, att känna sig och faktiskt genuint vara behövd. Det här gäller generellt anser jag, alltså att man får känna sig behövd som t.ex. förälder men även som arbetskraft eller vän till någon. Det är ju faktiskt många som inte har barn...de har ju en mening med sitt liv de med.

Hur långt är då livet? Det vet ju ingen, en del får ett långt liv och en del hinner inte ens börja. Varje dag förändras förutsättningarna för det genom att man kanske tar en lång härlig promenad, ser en rolig film, träffar goda vänner, gläds åt barnens framsteg eller åt andra hållet...röker en cigarett, äter en gigantisk pizza, trycker i sig den sista knäcken trots att man är döless på julgodis ;) osv.

När slutar livet? Ja det vet vi tack och lov inte heller...men vad är livet? Är det att man andas och finns eller är det att man klarar av att leva livet?

Själv hoppas och tror man att man ska få ett långt och rikt liv. På ålderns sena höst när man känner sig lite trött så dör man knall och fall, poff så finns jag inte mer och behövde inte fundera så mycket på det. Det här har i alla fall jag tagit litet för givet...Som vuxen har jag nu insett att så blir det nog sällan, många får numer känna döden nära men vända tillbaka till livet genom operationer som tidigare inte var möjliga och mediciner som tidigare inte fanns. När man på detta sätt får fler dagar av sitt liv, när man liksom varit in på en sådan renovering och sedan blivit friskförklarad igen så undrar jag om man lever livet mer rikt och omsorgsfullt än tidigare...jag är tveksam, samtidigt varför skulle man det...varför skulle ens tidigare levnadssätt inte duga, det dög ju förrut...så man fortsätter nog oftast i gamla hjulspår men kanske med en inre röst som ibland påminner en om att man inte är helt odödlig...jag vet inte, har ju inte varit i den sitsen än.

När vet man att livet är på väg att sluta...vi blir ju äldre och åldras från den dagen vi föds. Alla vet vi att vi går mot döden, vi vet dock inte hur lång den vandringen blir. Vi tror dock säkert att min mormor som är över 90 har kortare väg kvar än vad jag 37 år har...men vi vet inte.  Den dagen man får ett besked om att man har en mycket allvarlig sjukdom som gör att man har väldigt lite tid kvar att leva men att man under tiden får behandling som bara den nästan tar kol på en, hur tänker man då om de dagar man har kvar? Hur vill man leva dom? Vad vill man göra då? Om jag ser på min far som är till stor del i den sitsen så vill han vara hemma hos sig mycket, han vill vara med sin familj och vänner, han skulle gärna skotta snö med traktorn, ta bilen in på affären och köpa mjölk. Han vill se fotboll på tv:n, surfa på nätet en stund, läsa text-tv och ögna igenom kvällstidningen. Han vill göra det han gjorde innan han fick beskedet om sin sjukdom, vardagliga saker. Saker som är livet...så det är nog livet och meningen med livet. Så på det sättet tänker jag också leva mitt liv, genom att göra de saker som jag trivs med, uppfylla mina drömmar på mitt sätt.

Det här är mina tankar om livet just nu...och barna, de är livet och genom dem kommer jag själv och mina förfäder leva vidare.

/Hera


Trött...får snart vila lite :)

Sitter och vaggar Lillan, hon ligger i sin korg och jag har foten under...skakar lite, snart sover hon :)

Jag är så grymt trött...gick isäng vid midnatt och trodde i min enfald att lillan skulle somna men inte då...hon var så glad! Hon jollrade, gurglade, kastade nappen hit och dit, viftade med ben och armar. Jag tänkte att hon får väl hålla på...jag menar hur länge kan en snart 5 månaders bäbis orka...ganska länge, minst en halvtimma i alla fall. Kvart över fem vaknade Lillbulten, hon pratade om maskar i sängen (vilket hon "ser" ibland)...jag pratade med henne och sa att det finns inga...vi kikade...åsså blev hon kissnödig och grät högt för pappa skulle hjälpa henne. Saken var bara det att han åkt till jobbet ungefär en halvtimma tidigare så det gick inte....åsså vakna Lillan...åsså blev jag så trött å arg...åsså insåg jag att det är ju inte lönt så jag blev lite ledsen jag med...åsså satt vi på toa en bra stund för Lillbulten skulle ju kissa...men det kom aldrig något...Klockan kvart i åtta väckte Hästtjejen mig för vi skulle upp i tid för att hinna köpa vinterskor innan hon skulle skjutsas till Hednäset för att ta bussen till Storuman. Kändes som jag just somnat djupt för första gången på hela natten, Gud jag var nästan vimmelkantig. Tyckte jag tagit igen massa sömn över julhelgen...men depåerna är nog inte mycket att ta ur ändå. Sedan har man nog rätt mycket att bearbeta om nätterna...i tankarna om livet.

Hednäset...detta Hednäs känns som att man står evigheter i och väntar, väntar,väntar....bussen är alltid sen. Valborg 2008 stod vi där och väntade så länge att Lillbulten hann lära sig gå! Det låter som ett skämt men där tog hon sin första promenad.

Älskade svärmor som jag träffade på skoaffären förstod nog precis hur trött jag är så hon har nu Lillbulten till imorgonbitti...själv ska jag därmed passa på att sova på dagen idag...t.ex. nu ska jag ta en lur för tillslut har Lillan somnat.

/Hera

Har så ont i ryggen...

Ibland när jag ber Lillbulten, snart tre år gammal, om någonting...t.ex. att själv sätta på sig jackan, eller att ge mig någonting så säger hon " kan inte, har så ont i ryggen"...vars i hela friden har hon hört det? Upplever inte att någon av oss säger så eftersom vi inte brukar ha det....nog har vi haft ont här och där men inte i ryggen. Det låter så roligt när hon säger så, lite lillgammalt :-D

/Hera

Riktigt God Jul!

Klockan 6 var jag uppe, bakade Sirapslimpor och kokade gröt, hann med en välbehövlig dusch också innan Svärföräldrar och Svägerskan med familj dök upp. Jag tycker det är så mysigt att träffas i lugn och ro på morgonen! Grannen söderöver...han med hästarna hälsade på en sväng med en klapp till...just det, till hästtjejen, trevligt :D...annars slappade jag en stund mitt på dagen och helt plötsligt var det dags för Kalle...å tomten som kom på besök för att dela ut julklapparna. Tack snälla ni som gett dem :)...och tack mysiga tomte som stöpplade sig hit med lykta och krycka i handen för att dela ut dem åt oss

Lillan var mest nöjd att pilla på snörena...

Lillbulten tyckte nog inte att ukulelen var riktigt bra stämd när hon fick den (eller gitarr som hon säger)...men det blev väl bättre ;)
   Hon önskar dock att moster I ska lära henne...
Skidorna var också succe...men minsta sortens skidor såg stora ut...vi får se imorgon med vintermundering på!


Så här ser Hästtjejen ut när hon öppnat tredje paketet med muscho pengar i....

M som kommit på hur bra Spotify är idag har låtit oss andra att lyssna på Ultravox, Howard Jones...Right said Fred...det var inte så julaktiga låtar kan jag tycka......men han är ju en syntkvarleva från åttiotalet ha ha ha...gillar inte att va med på kort heller....jag försökte göra moteld med Alphaville och Hästtjejen tyckte det var rätt öken :)

Jag då...jo har haft förklädet på mig litegranna idag för att se lite huslig ut ;) och är så nöjd med dagen och min goa familj :-D
Att få ETT bra kort med alla tre på samma bild visade sig vara rätt svårt...det här blev nog det bästa, det är svårt det där...att fota!
God Jul!


Trivsamt så här dagen innan julafton.

Idag har vi fixat rödbetssallad, gravlaxsås, revbensspjäll...janssons (å det är ju sååå gott) och kokosmums (en nyhet i vår familj). Jag andas ut just nu, ska registrera någon räkning...M skottar snö med traktorgrävaren (säkert tråkigt ;)   ) och Hästtjejen är och rider svägerskans häst, King. Lillbulten ska snart hämtas från dagis....Behaglig temperatur ute och vit härlig snö ligger på marken, det här blir nog en fin jul :)

Här är receptet på Ernst Kirchsteigers glaserade revbensspjäll, de blev jättegoda!

Funderar på om jag ska baka limporna och koka julgröten ikväll...eller om jag ska göra det imorgonbitti...det är ju grötfrukost här 8.30...men bara för våra föräldrar och syskon ;)...det är ju godast om det är nygjort, så är det ju! Klädsel...pyjamas är helt ok :-D

God Jul!

/Hera

Snart äre jul!

Snart är det jul :) senaste dagarna har det bakats lussebröd, mer fudge, knäck...närmaste dagarna ska det fixas revbensspjäll, gravlaxsås, mimosasallad, rödbetssallad...å kokas skinka...bakas limpa.... känns kul att man hinner med att mysa mellan varven när man är hemma så här :) M jobbar och står i men blir med lite tur ledig redan den 23:e, det vore riktigt roligt om det blev så! Har många måsten och borden...men det skiter jag i just nu, hinner det jag hinner!

Idag har jag fikat med goda vänner i dubbel upplaga, först hos en väninna i Vindeln och sedan med kollegorna på banken. Om ni mot förmodan får lite göra i helgen så är det här en bra hemsida...mycket enkelt att döda några timmar på...www.gravitymaster.net Själv har jag fastnat på nivå 16...håller på att driva mig själv till vansinne! :)

/Hera


Vi måste ha varit riktigt riktigt snälla i år :)

För idag kom två tomtar med en badtunna till oss! Man tror inte det är sant...att det finns så snälla människor :), finner inte ord...

Till vardags kallas de här tomtarna för Svärfar och Snickaren hos oss...själva undrar vi om vi förtjänat den...har vi verkligen varit så snälla i år?

:-D
/Hera

Noll koll

Känns som jag aldrig hinner skriva här i min blogg, vilket är trist eftersom jag tycker om att göra det. Min mamma syr, stickar, väver, bakar rullrån...jag klurar, funderar och skriver ner mina tankar...helt enkelt olika sätt att hantera sin kreativitet antar jag. Eftersom tillfälle sällan ges att seriöst sätta sig och skriva något så minns jag inte vad jag skrev sist...liksom var jag var någonstans...så då vill jag ögna igenom tidigare inlägg...åsså blir det ingenting.

Klockan är snart midnatt, Lillan är vaken sin sista timma innan hon somnar för ...några timmar, äter lite vid halvfyra...somnar om för att snabbt bli hungrig (somnade ifrån maten)...så då äter hon från andra bröstet och sover till...halvsju...äter och somnar för att faktiskt sova några timmar. Då ska dock Lillbulten upp för att få frukost och skjutsas till dagis för att få busa av sig i några timmar. Försöker hinna lite under dagen...hämtning av Lillbult, fixa middag...Hästtjejen kommer hem...M kommer hem...bla bla...M som kliver upp vid halvfem blir trött..alla lägger sig allt eftersom...kvar blir jag å Lillan...Känns som jag aldrig sover! Igår skjutsade jag pappa till Lycksele, mamma mötte upp för att följa honom hem och vara där med honom ett tag. När han har varit här så har jag känt mig lite stressad upp på morgonen för att bjuda honom på frukost (han är inte stor i maten så jag har velat bjuda ofta istället)...denna morgon var han alltså inte här så vi struntade i dagis utan tog en sovmorgon till...nio. Skönt! Behöver det fler mornar...men imorgon blir det dagis för jag ska hälsa på en annan småbarnsmamma under tiden, torsdag hörs jag ska vara i Umeå kl 7 (service av M:s pick-up), fredag dagisdag igen...Till helgen kanske...då ska jag nog sova lite :)

Guuuuud vad jag maler på om min sömn, verkar nästan manisk!

På tal om sömn, Hästtjejen har lanat hela dagen...och ska göra det hela natten...elevens val på skolan. Jag ringde henne nyss, hon hördes ha jättekul. Det skulle jag med vilja göra en gång...tänk att få stänga in sig en hel vecka för att spela spel...jag skulle dock välja att spela Sims!


/Hera

Positivet!

Nyfiken på Storuman? Här har vi senaste numret av Positivet med presentation av den nyinrättade tjänsten koncernchef :)
/Hera

Jaaaa...just det...Def Leppard

Hörde en Def Leppardlåt idag och kände ...igen mig från förr. Så jag har lyssnat idag på Spotify och hittade lite på youtube också. Märkligt att man kan sjunga med i låtar som man inte hört på åratal! Det här klippet innehåller Love Bites :-D...lite konstigt synkat dock...

/Hera

Obama

Hajade till när jag såg Obamas tal...först hälsade han på...typ kungligheterna, kommittén, amerikanska folket och slutligen världens medborgare. Jag trodde nästan han sa fel...men jag har läst talet och det skulle va så. Varför säger man/han så? Han var ju i Oslo...borde inte det vara det norska folket och slutligen världens medborgare.

Jag diggar verkligen Obama...men ibland känns det som om amerika...är det enda land som finns. Som om amerikanarna själva tror på alla filmer som görs i Hollywood. T.ex. det är alltid i USA utomjordingarna landar, det är alltid deras president som räddar världen osv.

Nej nu kom min make å lade sig bredvid mig, han älskar amerika lika mycket som amerikanarna själva...så jag får nog ge mig här :-D

Sleep well...citizens of the world!
/Hera

Länk till Obamas tal


Min äldsta dotters önskelista

Undrar om tomten har internet...har han det så ber vi ödmjukt att tomten klickar sig fram på den HÄRA LÄNKEN...så kommer han till min äldsta dotters önskelista nu inför jul. Skulle tomten missa något så fyller hon ju år ungefär en månad efter julafton...

:-D Hera

Fundersam...

...känner för att skriva av mig kring funderingar jag har men de...är samtidigt så att jag inte kan eftersom det inte handlar bara om mig...Hmmm...vad ska jag skriva här i sådana fall, varför ska jag skriva här över huvudtaget? När jag inte kan skriva en dagbok som baserar sig fullt ut på vad jag känner och upplever finns det någon mening att skriva något då? Vilken Hera lär ni läsare då känna? Bara en viss del av mig...samtidigt så...vad spelar det för roll? Ni som känner mig väl vet ju lite mer om hur hela Hera är...å ni som inte känner mig väl ...jaaaa, ni får väl tro vad ni vill...Dessutom skriver jag ju för min egen skull...öhhh det här blev klurigt ;) Å vem tusan känner hela Hera? Gör jag det själv? :D

Ta det som ni vill men idag var det en skitdag men den slutade väldigt trevligt med Luciafirande på dagis och sedan en stilla pratstund med make och fadern över en kopp té! Tacksam för all hjälp jag fått av Svärmor och Svärfar är jag också! Mycket tacksam över min äldsta dotter är jag också, tänk vad stor hon blivit och vad kloka saker hon säger när man resonerar med henne :-)

/Hera

Ume som snabbast!

Idag blev det Ume, rackarns vad halkigt det var ute på vägarna...hur gick det då?

K-rauta...är ju alldeles för väluppfostrad för att slå lampor i huvudet på folk utan jag frågade snällt om de inte hade andra typer av plafonder...sådan som hade sladd...nej de har bara sådana där som man ska ta bort locket i taket och skruva fast lampan i dosan plus själv dra in sladdarna i lampan. Nej, det är inget för mig så jag fick slantarna tillbaka.

Tankade sedan på Jet...vid Beijers, där höll de på byta ut alla skyltar för de ska byta namn å då stod det en stackars pojke som värd. Det är en automatstation men han har som jobba att stå där i två veckor (!)för att prata med alla som kommer förbi och tankar, jag rekomenderade honom täckbyxor tills imorgon. Mja, han tyckte nog inte att det var ett kanonjobb han fått...men ändå...ett jobb!

Sedan drog jag till lassa för att slåss om en parkering utanför onkologen (djungelns lag gäller) och det gick rätt fort den här gången, man har börjat lära sig lite knep plus att jag hade lite tur. Pappa han kom med taxi som en systerson (= min kusin) till honom körde, kul att träffa honom! Pappa tyckte också det var kul!

Imorgonkväll är det julfest på dagis :) 
/Hera

Snart äre jul!

Dagarna hastar förbi känns det som :)

Julmarknad i Vindeln på Fritidscentrum var det i helgen...jag fattade inte på annonsen i bladet att det var The Julmarknad...utan trodde att det var nån liten julmarknad VIF hade...ibland känns det som om man inte bor här. Jag menar att ibland krävs det att man har varit med förrut för att kunna tyda olika meddelanden/annonser som sätts ut i det lokala bladet här i Vindelns kommun. Inte lätt att va nyinflyttad ;)

Om vi plockar några exempel...kl 19.00 är det en berättarföreläsning som verkar intressant "Välkommen som patient till Hällnäs sanatorium" heter den. Hörsalen, Vindelns folkhögskola...kostar 30 kronor...när/dag/datum...ingen aning, det står inte! (Fast det kanske är meningen) Holmlunds hemtjänst och Topshop har annonser om prisvärda varor, tur för mig så vet jag att de ligger efter huvudstråket i byn så dit hittar jag för de har inte skrivit ut gatuadressen...Hundaffären som före detta Storumanbor driver har jag inte hittat trots att jag kryssat fram och tillbaka där jag hört att det ska ligga. Nu behöver jag tyvärr inte någon hundmat längre så nu får de bo vars de vill ;) Fasen vad gnällig hon var idag då tänker ni kanske...mjaaa...det jag gnäller om är att det finns ju ett företag som tar betalt för de där annonserna, borde inte det ingå i priset att de läser annonsen innan tryck och kollar om något väsentligt fattas?

Nej...man borde nog pillra sig isäng för imorgonbitti ska jag iväg till Umeå, dels för att slå lamporna i huvudet på någon stackare på K-rauta...och för att möta upp pappa när han kommer med taxi från Juktån, det är åter dags för ett läkarbesök på onkologen. Sedan följer han med mig hem för ett tag, få se vad vi ska hitta på...han kanske vill baka kakor ...det är väl aldrig för sent med att lära sig nya saker? Fast vad vet jag, han kanske kan det redan...

:-D
/Hera 

Premiär för riktig mat :)

Idag var det premiär för Lillan, som fyllde 4 månader den 1:a december, att få inta något annat än bröstmjölk. Mosad potatis stod på menyn.
 Fadern lastar in...
 Va!!!?!!! Hon satt så här en bra stund...
Till slut mummlade hon i sig potatisen...sen var det potatis överallt...fast föda verkade va helt ok! :)

HeraJag låg i soffan!!!!


Ser ni...här ligger jag i egen hög person :-D...Tv:n står dock kvar i köket...

   

Ja...som sagt...lite jobb kvar men...va tusan, det är fullt möjligt att bo nu! Skönt att kunna lägga ner Lillan på golvet utan att hon behöver frysa (i köket är det golvkallt för det golvet är inte åtgärdat än).

Knölen...skulle jag inte vara orolig över tyckte läkaren...troligen en fettknöl eller senknuta. Ska hålla koll på den dock! Idag har Hästtjejen och M fått vaccinera sig...ååå här kommer en bild på en Lilla som tröttnat i gymmet :)/Hera

Lilla grön!

Var det visst någon som kallade henne...på Såtenäs (där är väl de flesta blåa?)...här är en bild på henne...öhhh pappa...klicka...HÄR ;-)

/Hera

Trött tröttare tröttast...

Känner mig lite som en gnällspik så fort jag ska skriva några rader här. Allt är faktiskt inte jobbigt och slitsamt utan vi har det väldigt bra...men...Vi är rätt trötta allihopa, i alla fall vi vuxna. Lillbulten har nu sovit 3 nätter i sitt nya rum, M och jag tycker det känns tomt utan henne i vårat sovrum så vi har sovit dåligt...eller så är det fullmånen...sedan sover man väl som småbarnsföräldrar lite halvdåligt ändå. Att ingen av oss vuxna kommer isäng när vi borde är väl inte helller så lyckat.

Idag har jag haft lunchträff hemma hos mig, det var kul. Det blev 4 bäbisar och 5 mammor :-D

Imorgoneftermiddag kommer mattläggaren hit så just nu har vi förutom allt annat...även vardagsrumssoffan i köket...men imorgonkväll...DÅ NI SKA JAG LIGGA I SOFFAN! Det har jag inte gjort sedan sista dagarn av september. På eftermiddagen är det även dags med ett läkarbesök med Lillan, ska kolla upp en knöl jag är lite orolig för...åsså är det ridning...åsså hade vi tänkt vaccinering av Hästtjejen och M.

Igår var Hästtjejen och jag till Umeå för att fixa en massa ärenden å vet ni vad!!! Gud vad irri man kan bli, jag köpte två plafonder till hallen och när M skulle montera dem så fanns det inga sladdar!!! Vet inte vad allt det där heter men det var liksom meningen att man skulle dra elen själv till lamporna, inga kontakter!!! Jag ska åka till K-rauta på tisdag (dags för pappa att besöka onkologen igen) å då jäklar ska jag drämma lamporna i huvudet på dem!!! :-( Sälja inomhuslampor som kräver elektriker för att  koppla in vad är det för skit! M brukar säga, köp billigt köp dyrt, å nog har han rätt i det!

Det är en himla tur man inte jobbar just nu, för hur skulle jag hinna med något då? Fullt upp har jag men det känns bra :)

Å pappa...jag ringde honom idag, allt var hyfsat bra. Han hade haft trevliga syskonbarn på besök i helgen och det uppskattade han mycket!!! :-D

/Hera

En Rottne f-13...skotare....= M:s nya skotare å den hörs gå sååååå bra!

RSS 2.0