Livsallvarligt!

Ekonomiska frågor i all ära ...men jag är mer orolig för det här!

Jätteotäckt!

/Hera

Informerad...

....är jag :) 1,5 timmas information och 30 minuters frågestund. Lokalen var fullpackad med folk och för mig var det ett väldigt bra möte. Jag fick veta allt möjligt om befolkningsutveckling, pengar in i kommunkassan, pengar ut...allt redovisat av chefer från respektive område. Informationen har gjort att jag nu själv kan börja bilda mig en uppfattning, kunna tycka till och lobba för det som känns rätt för mig.

Det kommer inte bli lätt att spara in pengar...inom socialförvaltningen ser man en del möjligheter till besparingar inom hemtjänsten...Kommunstyrelsen de har inte så stor budget så effekten blir inte stor där...Utbildning och Fritidsnämnden....ja där måste det sparas men det kommer inte vara populärt bland oss medborgare...ingen vill ju beröras av besparingar...Vindelns kommun har bra kvalitet både på äldreomsorg och skola i kommunen, därför ser man inga problem att dra ner kvaliteten för man menar att den kommer ändå vara över rikssnittet...men vi medborgare kommer ju ändå uppfatta det som försämringar...antar jag...

Trevligt att stå och prata med lite bybor efter mötet...vi var 5 stycken...med lite eftertanke inser jag att vi inte bor i samma by...men alla har barn inom skolan i Hällnäs...det var två Hällnäsbor, en Hjukenbo, en Mårtsbrännabo...åsså jag en Bodarnabo!

Nu har jag proppat i mig en apelsin, trots att jag vet att jag kommer få ont i magen av den (har varit så sista veckorna)...man är inte så smart alla gånger ;) Avslutar med att tacka kommunen för ett bra initiativ...hoppas det blir fler möten av den varan! Här kommer in länk till Västerbottens Folkblad som tydligen var där på mötet...fotade, jag sitter på tredje raden )

/Hera

Varför man bor i Vindeln

Tänkvärt!
Skrivet av en inflyttad norrbottning (såvitt jag förstått). Här är länken!
/Hera 91 dgr kvar kliver imorgon över på v 28

Kopierat från www.familjeliv.se

"

Vecka 28: 29 apr - 5 maj 2009

Kroppen: Framöver blir besöken hos MVC allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Blodsocker: Vid förhöjda sockervärden görs ofta ett belastningsprov för att testa glukostoleransen. När man är gravid kan man få en lindrig form av graviditetsdiabetes som i regel brukar gå bort efter förlossningen.
Blodtryck: Blodtrycket sjunker normalt lite i mitten av graviditen. Exempel: Från att ha haft en vilopuls på 75 vid inskrivningen kan den sjunka till 70 i mitten. De tre sista månaderna ökar ofta pulsen igen och kan då kan den gå upp 80. Om blodtrycket stiger mycket får man ofta gå på tätare kontroller på MVC eftersom det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning "preeklampsi". Det kan ge sig till känna som huvudvärk, trötthet och dålig fostertillväxt samt för tidig födsel.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 cm och fötterna mäter 5 cm. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.
"

Bistra tider!

Man tog inget beslut kring förslaget om att alla sjätteklassare i Vindelns kommun ska på Renforsskolan (än så länge åk7-9) i fredags enligt  Västerbottens Kuriren. Om det betyder att...man beslutat att säga nej till förslaget eller att man beslutat att inte besluta än ;) det vet jag inte....Byarna är i alla fall glada så länge ungarna får gå kvar på byaskolan. Jag minns diskussionerna (inlägg 1 och 2)som var i Storumans kommun för nästan två år sedan...jag tror att även där har det inte hänt något men tiderna är ännu mer bistra nu. Storuman och Vindelns kommuner har såvitt jag vet ungefär samma befolkningsunderlag men ytan är betydligt mindre här....så pengarna borde räcka längre (samhällsservicen behöver inte vara lika utspridd) ...Funderar på att gå på informationsmötet imorgon kl 19.00 på Vindelns Folkhögskola (hörsalen) ...kommunen informerar om kommunens ekonomi, verksamheter och framtidsbedömning...det borde göra att man får större förståelse och insikt i hur läget är och varför vissa beslut tas som de gör.  Jag är ju den typen av person som gärna vill vara lite insatt innan jag sprutar ur mig åsikter om hur det borde vara...   ;)   

CU
/Hera

PS...dessa uppgifter hittade jag  på wikipedia.. Storumans kommun har faktiskt fler invånare...fel av mig!
Storumans kommun i Västerbottens län Vindelns kommun i Västerbottens län

6432 invånare                                              5655 invånare


Dagarna går och livet med dem!

Mitt "tur som e tokstim" håller i sig, jag har sällan fikabröd hemma men sockerkakssuget har funnits hela helgen så just innan middagen igår så hade jag och Lillbulten skjutsat in en sockerkaka i ugnen...just efter ringer M:s farbror med sambo och undrar om det går bra att kika in en stund...så vi kunde bjuda dem på nybakad sockerkaka, vispad grädde och varm jordgubbssylt till kaffet, lyckträff är väl bara förnamnet!

I eftermiddag var det utvecklingssamtal för Lillbulten på förskolan, det gick också bra. Vi är så glada för den superbra personalen...det känns tryggt att ha henne där! Nästa vecka är det utvecklingssamtal för Hästtjejen på högstadiet...det blir spännande att höra...att hon sköter sig snyggt tvivlar jag inte en sekund på...men gör hon sina läxor som hon ska ;)

Igår ringde pappa, han hade tråkigt besked. En av hans systrar hade dött...hon var en stark tuff kvinna som jag beundrat oerhört. Där satt det inte fast (vilket det i och för sig inte gjort för någon av mina fastrar) utan där fanns det handlingskraft och skinn på näsan! Hon har nog hjälpt många i sina dagar, bl.a. i samband med att hon hade taxirörelse en gång i tiden. Nu finns hon inte längre bland oss men jag kommer alltid bära med mig Faster G!

/Hera

Faster A och Faster G...som håller i Hästtjejen vid dopet för snart 14 år sedan!


En lugn lördag.

För mig i alla fall! Hästtjejen drog iväg imorse till grannen för att pyssla om Sotis, manen skulle visst klippas. M bara stod och gapade för han var ju den som skulle iväg på morgonen...ut på ranchen för att skruva i en grävare plus rusta ved med sin far. Lillbulten och jag fick en långfrukost, sedan åkte vi in till Vindeln för att köpa ett par skor till henne och kika om det fanns en vårjacka. Hittade en jättefin jacka, ska bara hitta en snygg buff till! Annars har jag påtat på lite här ute, gjort diken så att vattnet kan rinna undan från gräsmattan...åka skidor är bara att glömma, så cykeln åkte fram idag istället. Pumpade däcken och sedan tog vi en provtur efter byavägen, Lillbulten tyckte det var kul :) Det kanske kan vara en motionsform för mig...Hästtjejen pysslar ute i baracken, hon hörs snart ska flytta ut dit...vi får väl se. Jag förstår att det är mysigt att få rå om sitt eget och elda i kaminen...önskar att det fanns tid till att måla om därinne men först måste skorstenen fixas för det ryker lätt in när man gör upp eld och så och så och så....är det massa annat med...

Grillat blev det till middag...mums!

Kram på er!

/Hera

En ljus man!

Ni som tidigare läst min blogg vet att de män jag oftast lägger på minnet är mörka män...trots det har jag aldrig haft en mörkhårig pojkvän...men nu har jag kommit på ett exempel på en ljushårig man som jag...uppskattar att se på tv :)


Hera 96 dagar kvar och som är avis på svägerskan som ska ut på hotellet på fredagkväll...jag skulle tycka att det vore gott med ett glas mäktigt rött vin tillsammans med en redig köttbit...och lite baluns på det...men det kommer andra tider!

/Hera

Oj då!

97 dagar kvar

Gud vad sur jag verkar ha varit igår :)

Stegräknaren var inte i tvättmaskinen (tur för mig), jag hängde upp all tvätt...byxorna lämnade jag på soffan för att senare hänga upp dem på elementet, jag skulle ju ha dem på jobbet idag...men jag glömde det så imorse låg de fortfarande på soffan fuktiga som bara den! Nu var goda råd dyra...jag kommer ju liksom inte i några av mina vanliga byxor, dök ner i en påse som svägerskan varit förbi med...där var det lite mamma kläder, hittade ett par jeans och tur som ett tok (igen) har man ju för de passade!!!!!

Idag känns livet lättare...men så var det en eftermiddag man fått vara hemma också! M var till Hednäset ikväll för att hämta upp en jacka som min mamma tagit med sig (han hade glömt den hos min pappa i påskas) hon var på väg hem från sjukhuset i en taxi. Väl hemma upptäckte han att hon skickat med kubb till honom och en massa fina hemmasydda haklappar till Lillbulten :)

Just nu är M ute och springer...ett vårtecken om något! Hästtjejen sitter i badrummet och väntar på att slingmedlet ska verka...hon vill bli blond nu igen, känns bra tycker jag för hon är ju faktiskt egentligen mer blond än brunhårig! Så det blir nog bra :)

Nej gott folk, nu ska jag umgås med familjen!


/Hera

Trött, grinig men kärnfrisk...

98 dagar kvar.

Känner mig rätt så trött och grinig, har börjat hata början av veckorna. Måndagar ska jag sluta 18:15 på jobbet men det blir ofta längre, veckor som dessa så kommer jag hem efter att M och Lillbulten åkt ut till mina svärföräldrar. Hinner träffa dem som hastigast (en halvtimma) samtidigt som jag slänger i mig maten på tisdagkvällen eftersom jag då ska skjutsa Hästtjejen på ridskolan. Har jag tur är Lillbulten vaken när jag kommer hem därifrån...det hade jag idag...så jag fick väl någon kvart med henne innan det var hög tid för att gå isäng. M som jobbar morgon är trött med...så han gick isäng någon timma senare. Vi hann aldrig prata...å så är jag allt för trött för att ringa någon...så jag får väl berätta om min dag här. Kanske finns det någon som vill lyssna...

Var till barnmorskan idag, hon kollade allt möjligt...blodsocker, tryck, urin...jag ska må urbra, allt är så bra det kan. Jag har sedan inskrivning gått upp 3 kg...vilket är helt ok. Idag mätte hon magen för första gången och jag fick åter lyssna till hjärtljudet, det är kul :) Fick ny tid om tre veckor plus tre datum i Maj för föräldrautbildning, tänkte gå den för att få träffa andra som ska bli föräldrar ungefär samtidigt som oss. Skulle vara kul om M kunde följa med...vi får se! 

Ikväll passade jag på att gå en långpromenad med Chinook medan jag väntade på Hästtjejen skulle bli klar med sin ridlektion. Gick broarna runt för första gången...kände mig lite stressade eftersom jag inte hade någon aning om hur långt det skulle vara...lämnade bilen vid parkeringen som är vid den stora bron, gick över älven och följde vägen uppströms, skräckslagen blev jag när jag såg hängbron som skulle passeras högre upp. Den var lång och botten var gjord av streckmetall...ville dock inte överföra det på Chooken...så det vara bara att fokusera blicken på andra änden av bron, ta ett djupt andetag och säga "nu går vi" glatt...fy vad otäckt det var, tyckte jag...min vandringskamrat var helt oberörd, mest nyfiken över några som stod och rökte på andra sidan älvkanten...såg ut som några från Renforsens behandlingshem. Vädret var underbart, miljön var fantastisk. Slapp jag bara hängbron skulle jag gå igen, dock så halkade jag i den sista otroligt branta backen på väg upp på bilvägen igen. Not nice, Chinook såg undrande på mig och höll nästan på att riva ner mig igen (av lycka för att jag överlevde) när jag väl tagit mig upp igen. Det här gjorde gott på stegräknaren jag har...dock har jag en stark känsla av att den ligger i tvättmaskinen just nu....hmmmmm...så kan det gå!

En tragisk olycka skedde bara en bit bort idag, en kvinna dog efter vad jag har förstått blivit påkörd av ett godståg när hon skulle passera en obevakad järnvägsövergång...man kan läsa om det bl.a på vk.se, de har till och med filmat...känns lite....sjukt på något vis att man filmar när räddningstjänsten jobbar...njäää börjar inte nyhetsrapporteringen vara lite väl...finner inte ord riktigt ikväll...


Hur långt var det då? Broarna runt...Jo 5 km ungefär!

Nej, jag ska faktiskt gå och tömma tvättmaskinen nu!
God natt på er!

/Hera

Susan Boyle!

Jag brukar absolut inte knycka saker från andras bloggar men nu är jag nödd och tvungen :) Ludvigssons tipsade om en äldre dam som var med i Britains Got Talent...och hon är helt fantastisk!

Gå in på denna länk och lyssna!

Hera...99 dagar.

100 dagar

Idag lär det vara 100 dagar kvar till förlossning...den är beräknad till 28 juli vilket för mig är mot slutet av sommaren...våren som knappt är här...

:)
Hera

Mina påsktjejer :)

Foto av Carlsen

sedan även Ellie den ljuvliga...och Chinooken den sugna...

                    

Hemma!

Kom hem tidig eftermiddag idag efter påskfirande hos min far! Har haft en kanonhelg med kanonväder och kanonsällskap :) Har firat med mor och far plus mina bröder ( G & J ) med delar av deras familjer. Chinooks höjdpunkt var nog äldrebrorsans hund (Ellie) som nyss löpt...luktade visst ljuvligt...hjärnan försvann fullständigt på honom! Lila åkte med upp och det gick bara bra, hon hade nog mycket att göra när de gällde inspektion av ladugård och annat. Det känns så otroligt skönt att ha åkt bort hela familjen...en minisemester vi alla behövde! Jag fick träffa en av mina kusiner som bor utanför Sollefteå, han var hemma med sin familj som bl.a. består av en 9 månadersbaby (som sov när vi var hos min faster för att träffa dem).  Väl hemma så lämnade vi all packning på bron, gjorde upp eld och grillade korv i solskenet. Den som saknas är dock Hästtjejen som tog bussen till Yttervik (Tärnaby) igår för att fira resten av påsken med sin farmor, farfar och en av farbröderna med familj. Det är roligt för henne (vilket vi verkligen unnar henne)...men tomt för oss!

Nu blir det två dagars jobb...sedan har jag tagit två dagars semester :)...M skulle också ha gjort det men måste på något Holmenmöte i Norsjö på torsdag :) Var är det för gamla farbröder som lägger möten på påsklovet!!!! Har dom inga egna barn...eller barnbarn att umgås med!

Glad påsk!!!!!


Förresten....det är ju några som fyller år idag!!!!!!!!!!!!!!
En av mina systerdöttrar med pojkvän!
Grattis önskar vi i Bodarna...gå in på bloggen och gratta dem ni med!

/Hera

Yra höns strax före påsk

Här springs det runt och fixas inför påsken, det gäller att ha alla greijer i ordning när man ska ut och fiska...sen vill jag ju att Hästtjejen plockar ihop på bron...hallen...sitt rum...jag har sorterat kläder åt Lillbulten (som har vuxit ur en massa)...M fixar och donar..sedan ska han laga dörren lite till (masonit är väl inte så tryggt och säkert)...ja ja, klockan är ju bara 20.30 så han har väl goooottt om tid, han ska väl bara upp där vid 04.30 för att jobba! Ibland önskar jag att jag kunde lyfta och bära mer!...men jag får väl ta igen det i ett senare skede i livet!

Är sur och arg för att det finns människor som är så ego så dom sabbar för andra....det är vår dörr och våra greijer! Ge tusan i vårt!

/Hera

Mycket obehagligt.

For vid 17.30 till ridhuset...M och Lillbulten kom hem vid 19.30...någon hade under tiden slagit sönder en av rutorna på ytterdörren. Den närmast låset för att komma åt vredet på insidan...det är bara det att vi har inget vred...

/Hera


Påskfirande

Söker på tabussen.nu om det finns en buss man kan ta på skärtorsdagen till Gunnarn...den senaste från Hällnäs går 09:25...resan tar då drygt 7 timmar och innebär 4 byten! Sträckan är 13 mil...nej jag avstår nog...kollade tider från Vindeln (jag jobbar ju faktiskt på torsdag)..där går senaste bussen 14:30...drygt 4 timmars resa...sanslöst! Ja så är det när man bor efter 363:an istället för E12:an. Det som irriterar lite är att jag vet att rälsbussen skulle nog gå snabbast att åka från Hällnäs till Gunnarn...spår finns men ingen buss, får väl hoppa på något godståg i farten ;) Så det blir nog två bilar på torsdag...så vi rymmer allt...fast lämnar vi hunden hemma så borde vi få med allt tycker jag, barnvagn finns ju hos pappa...en skuff ska väl räcka för packningen? Får väl lägga väskor i sopsäckar på släpvagnen annars...Hmmm får fundera någon dag till. Ska bli skönt med lite påskfirande! :)

Annars funderar jag på att köpa en egen kamera... eller rättare sagt jag funderar fortfarande, har svårt att göra slag i saken. Svägerskan verkar vara nöjd med sin  Canon...man skulle kanske varit till Umeå för att klämma och känna på några!

/Hera

Hej där!

Nu var det länge sedan jag skrev nåt! Har inte haft ro att sitta ner...Fredagkväll bakade jag bullar inför påsk :), igår kom jag på att jag sett en låg bred bokhylla i det andra huset som jag ville putsa och måla vitt för att sedan ta upp till sovrummet vårat. Efter lite övertalning fick jag M att bära ut skåpet till släpvagnen, packa in hela familjen i bilen för att sedan dra till "ranchen" (svärföräldrarna) för att låna deras garage (för att slipa i) och slutligen källare (för att måla i). Imorse var jag ut dit igen för att dra på andra varvet...det blir nog bra :) Annars hann vi med att basta igår innan Svärmor bjöd på godmiddag...idag har M och jag städat garaget och Hästtjejen har bakat drömmar. Nu tänker jag avrunda helgen med att lägga på mig i TV:soffan :)

Har ålder betydelse? Tror inte det...idag åkte M iväg på sin GasGas och grannens son efter på sin moped...de gjorde wheelisar på byavägen ...kul hade de, de längtar efter att snön töat bort så de kan bege sig uppefter berget...ålder...det skiljer nog...24 år i alla fall...

Snart är det påsk!

/Hera

Aprilskämt...

....gillar inte jag. Tycker inte om att luras eller blir lurad, därför avskyr jag den här dagen!

Idag har jag varit på info angående föräldrapenning, en dam från Försäkringskassan i Umeå höll i den. Vet inte om jag blev så mycket klokare för den var som det bör i ett sådant forum väldigt allmän. Jag skulle behöva en egen sittning :)

Vi fick bakläxa av dagis idag, pinsamt! M hade fyllt i fel på dagar som Lillbulten inte varit på dagis (pga sjukdom)...tänk att jag tycker det är jättepinsamt fast det är han som fyllt i fel! Han ska få sina fiskar varma när han kommer hem ikväll vid 19 he he he...

Var till Umeå igår, mest för att delta på en hemvärnsträff men passade på att köpa hem en säck hundmat plus att tanken var att köpa ett par mammabyxor. Läget är följande, jag brukar ha en storlek på byxor...jag har inte gått upp i vikt sedan jag blev gravid utan ligger i stort sett på samma trots att magen putar ut rejält nu...som jag ser det så har det försvunnit på en del ställen och förflyttat sig till andra...hur kan det då komma sig att man inte kommer i ett par mammabyxor med samma storlek som man brukar ha? Jag menar de byxorna ska man ju komma i ända tills 9 månader gått...jag blev så less så jag orkade bara inte gå för att hämta andra storlekar utan jag är fortfarande i stort sätt byxlös. Har ett par mammabyxor sedan jag väntade Lillbulten plus att jag har ett par jeans som jag kan ha knäppta under magen så länge jag står upp...

Den som inga byxor har, den får gå med rumpan bar!

/Hera

RSS 2.0