Välkommen ut ur garderoben

Då var den här helgen över, Lillbulten har just somnat, M har åkt iväg för kommande arbetsvecka, Hästtjejen är i byn som heter mitt i viken på svenska, fast något annat på samiska. (Få se nu om ni vet vilken det är...), hon har varit där hela helgen.


Igår var M:s föräldrar här, idag har M och Lillbulten varit till svågern i Skarven så jag har pluggat några timmar. Ska dock ta ett par till nu eftersom jag vet att veckan blir kort. Jag ska ju till Stockholm på fredag! Ska berätta mer om det sedan... ska dit via jobbet i alla fall, besöka huvudkontoret på Brunkebergs torg. Räknar med att det tar kanske 2 timmar så jag ska nog hinna med lite shopping också :-) Yes yes yes... ska äta mjukglass som säljs i Gallerian som praktiskt taget ligger under banken... dom har såååå gooood glaaasss.

Idag har vi ätit tjäder till middag!
Det var jättegott!

Skickar med en länk på ett gott och enkelt fiskrecept, det bjöd jag svärföräldrarna på igår. Glömde dock bort att det ska va ett fiskblock och inte lax men det funkade det med. Jag har inte använt chiliflingor (för lat/glömsk för att köpa det) utan brukar använda chilipeppar (eftersom det är det jag har hemma). Låter inte kul med fiskblock men lita på mig det ÄR jättegott! Fort går det också!

Vi har en mikrovågsugn men den har haft det väldigt lugnt i alla år, instängd i ett skåp. Varje gång vi skulle använda den har vi måsta ta ut sladden som vi virat ihop och lagt bredvid den för att sticka in kontakten i uttaget, köra den, vira ihop och stänga igen. Vi har på sin höjd poppat popcorn i den. Varför? Jag är lite anti mot den, har fått för mig att man förstör maten, näringen i den alltså... välling fixar jag med hjälp av vattenkokaren, (jag har till och med läst i en bok att välling ska man inte mikra...) Nåväl, det är inte lätt att värma några matskedar barnmat i en kastrull så jag har fått töja på mina principer och därmed mickrat den... men omständigt har det varit varje gång, fram med sladden osv. Lillbulten har glatt hängt i den eftersom den dessutom korsar hela köket... Nu har den dock fått komma fram ur "garderoben" och hamnat på bänken, och ingen sladd som hänger... M fixade det innan han åkte... Gu sä praktiskt!

Ha det gott folk!
/Hera

PS, ni får ingen länk utan jag lägger det som ett eget inlägg!


Chilistekt vit fisk i lök- och tomatsky

Skriv ut
Chilistekt vit fisk i lök- och tomatsky
Ingredienser Beräknat för 4 portioner
1  fiskblock, tinat
 salt
 
Sås:
1  stor gul lök
300 g coctailtomater
0,5 tsk chiliflingor
3 msk olivolja
 finstrimlat skal av 1 vältvättad citron
1 dl strimlad persilja
1 krm salt
1 tsk socker
 färskpressad saft av 1 citron
 
Gör så här:

1. Skär fisken i fyra portionsbitar. Salta.
2. Skala och skiva löken. Dela tomaterna.
3. Fräs lök och chiliflingor i oljan ca 1/2 min. Lägg i fiskbitarna och stek dem 2-3 min på varje sida. Tillsätt tomater, citronskal, persilja, salt och socker och fräs ca 2 min, rör om försiktigt då och då. Ringla över citronsaften. Efterstek under lock på svag värme ca 10 min eller tills fisken är klar, känn med provsticka.
Servera med kokt potatis eller ris.


Trolla med halvfabrikat till vardags! Då går maten rekordsnabbt att laga. Här uppgraderar jag vanligt fiskblock med lite lyxiga cocktailtomater. Till fest byter jag ut fiskblocket mot färsk marulk eller hälleflundra, väljer tomaterna i olika färger och spetsar såsen med ett par matskedar torrt vitt vin!
Orka!

Jag hade ett lååångt inlägg angående besparingarna i kommunen men nu är det helg så jag säger som Hästtjejen brukar säga "orka"!


Olagliga skogstorp!


I´m back in town!


Kom hem imorse från en andhämtningspaus nedströms...som sagt härliga höstfärger var det, helt underbart. Jag fotade lite men glömde kameran... så jag får lägga in bilder senare.


Pappa och jag besökte torpet Karlsborg, byggnaderna är borta sedan långt tillbaka men spisen står kvar plus bl.a. timmerdoningar, träd har vuxit sig stora mitt i dem. Just det har jag kort på.


Här kommer bilderna:
Här har det stått hus och ladugård, jag tror att det revs i början av 60-talet.
 Spisen står kvar    Timmerdoningarna också.Den här kolonin som jag pratar om är en för mig helt fantastisk historia. Min farmor och farfar kom dit 1923 som sagt det är en historia för sig och jag får se om jag skriver lite mer om det framöver...då jag har tid. Jag tycker det är oerhört intressant! Lite får ni nu:


Det är så att vid Juktån började skogstorp anläggas olagligt på kronans mark redan på 1890-talet( det är goda odlingsmarker där). De insynades 1907 och därefter växte en hel grupp nya torp upp utmed ån. De nyodlade torpen var som mest ca 25, men redan på 1950-talet började en avvecklingsperiod. Före 1962 revs i regel de torp som övergavs, idag finns 13 kvar. Det här kan man läsa om på länsstyrelsens hemsida som jag använt som källa för den här texten.

Det här området är ett s.k. riksintresse idag.


Ett slags hundraårsjubileum firar de i år men det har man nog inte tänkt på...


Mina inlägg blir så långa numer, fattar inte det. Nu har jag tänkt börja skriva det jag ville skriva... men det är redan så långt så jag delar det i två!!


Återkommer

/Hera             (Lillbulten ska få lite käk oxå)


Bär rött för Burma

Som säkert många hört så uppmanas människor världen över att idag bära röda tröjor till stöd för demokratirörelsen i Burma och i protest mot regimen. Vinröd är också färgen på Buddistmunkarnas dräkter.

Är tveksam på om jag själv äger någon röd överdel, ska kolla...

I förra inlägget ville jag retas med min lillebror litegrann, syskonkärlek kallas det visst... :-) men idag vill jag vara lite mer allvarsam... Så jag vill att ni idag besöker den här bloggen             www.annaslya.blogg.se

och följer Annas uppmaning!

Hörs säkert mer sedan idag!
/Hera

Rattmuff på?

Tänkte avsluta kvällen med att slå ett slag för min lillebrors hemsida (eller är det en blogg, någon hybrid kanske..nåväl). Det var så länge sedan han uppdaterade den så den är aktuell igen! Där hittar ni regler för när ni FÅR sätta vinterdäck på bilen, bara några dagar kvar! Gå in och läs :-)

 
Tongue 


http://www.duvdahl.se/

Att göra goda affärer...

...Sik hade bytardag ikväll, de höll till i isladan (jag hurves fortfarande), småbrudarna och jag åkte dit, lämnade in tre par skidpjäxor och ett par inlines. Det kostar 20 kronor att vara med. Sik är en "moderklubb" med olika sektioner, fotboll, pingis, ridning och hockey.  Medans försäljningen var så åkte vi på Vallnäskiosken och lyxade till med varsin mjukglass. Grejjen är bara det att i stort sätt inga andra hade lämnat in saker förutom hockeygänget, de köpte givetvis också mest hockeygreijer sååå vi fick ta tillbaka 2 av skidskorna, inlinessen :-) gav jag bort så summa kardemumma så fick jag 50 kronor för ett par skidskor. = 50-20- mjukglass blev minus 10 kronor. Förlust alltså :-)  Så gör vi affärer... vi hade dock en trevlig kväll, fick träffa många trevliga människor, fick se småknattar åka runt på isen och träna. Så det var det värt!

Befriande var det att få träffa lite morsor idag...har dock konstaterat att det blir mindre och mindre att prata för våran del, barnen sover inte lika snällt längre utan vill ju krypa runt! Man är dock inte sämre än att man sätter sig i lekhagen och pratar!
  Vi som var där idag bestämde att vi byter dag framöver från onsdag till tisdag kl 12.00 eftersom vi badar på tisdagförmiddagar...en del har ju en bit att köra...så om nån av er som inte var där idag läser det här så vet ni...

Annars vill jag tacka för alla kommentarer på mitt inlägg angående besparingarna. När man tar sig tid och   skriver   ner sina tankar så är det roligt att få återkoppling. Det känns lite fånigt att jag inte skriver under med   mitt eget namn, jag vill ju stå för det jag tycker men jag har valt mig att kalla mig Hera i det här forumet och ni som har ögon :-) ser ju på bilden vem jag är. Känner ni inte igen mig så ... får ni ta det :-) (Ni vet ju att jag heter Åström i alla fall...)

Vi får med spänning följa utvecklingen, se vad resultatet blir till slut.

Imorgon tänker jag åka ner till fadern, ska bli spännande att se hur långt hösten har hunnit på torpet Aggvik, han har massor av björkar, tallar och aspar så det är säkert färgstarkt!

Bye bye, nu ska jag börja läsa!
/Hera


Reading

Det blåser varma vindar...

Det har ju varit riktigt varmt idag!
Känns som konstigt i luften, konstigt väder...eller så är det min förkylning som gör att det känns konstigt..

Roligt att många har kommenterat mitt förra inlägg, jag är ärligt intresserad av hur man i byarna känner att bästa lösningen är för kommunen. (räknar även huvudorten som by  :-)   )
I företaget jag jobbar brukar man tala om att sätta på sig koncernhatten. Hoppas att alla byamössor flugit bort i den varma vinden idag och att det nu när det blir kallare sätter man på sig kommunluvan. Tänker på vad som blir bäst för alla oss kommunmedborgare...typ, vill jag spela golf så gör jag det bäst i Gunnarn, inte i Skarvsjöby för de har ingen golfbana. Vill jag gå på ridlektioner gör jag det i Stensele för de har ridskola, det har inte Barsele. Man kan inte ha allt överallt...inte när man bor i en kommun som är så stor till ytan så att vi får ungefär en kvadratkilometer var att vistas på... Det är mina åsikter i alla fall men jag är inte dumtjurig. Jag är inte sämre än att jag kan ändra mig om någon har bra argument.

Annars så har jag nu gått igenom alla instuderingsfrågor, svarat på "faktafrågorna" sedan finns det flera som man ska diskutera med sin studiegrupp med...det är bara det att jag har ingen studiegrupp...Ska gå igenom frågorna igen och komplettera sedan får jag väl ta det där diskuterandet senare... om inte nån av er där ute i cyberspace är sugen på att fördjupa sig i organisationslära?
Stora grejjen just nu är att jag ska påbörja ett PM, kring någon aspekt inom organisationsområdet som jag skulle tycka vara intressant att studera...endast ett första utkast på ungefär 2 A4 sidor... jag vet inte riktigt vad som förväntas av mig... några förslag någon?

Antar att min villrådighet har gjort att det slunkit in några inlägg här på bloggen istället för att börja skriva på PM:et...det jag skrev imorse tog en stund..och här är jag igen :-)

I morgon tänker jag luncha på Akkan, hoppas några ur "mitt gäng" är där, det är säkert färre eftersom de badade idag men jag är så sällskapssjuk...Lillbulten (jag måste döpa om henne) är snorig men annars pigg.

Väntar hem hästtjejjen när som helst, hoppas jag. Hon är medhjälpare på ridskolan ikväll, hon skulle hålla i en lek i slutet på en av lektionerna idag, hoppas det gick bra. Hon förberedde sig redan i helgen, gick in för det med själ och hjärta.

Undra om det inte är Desperate hous..., eller är det imorgon... , ska kolla :-)
/So long!
Hera

Hemlig planering av mellanstadieflytt upprör


Läser i dagens VF och VK att hemlig planering av mellanstadieflytt upprör....

www.vk.se/Article.jsp?article=141215       www.folkbladet.nu/2007/09/25/elevflytt-oroar-foraldrar/

Ja vad ska man säga...


Vill börja med att säga att visst är jag politiskt engagerad men jag sitter vare sig i fullmäktige, kommunstyrelsen eller fritids-kultur och utbildningsnämnden så jag får inte vara med att besluta i den här frågan. (Tillhör inte ens ett av de partier som allierat sig för att få bestämma)

Tack och lov kommer säkert många tänka efter ni läst hur jag tänker...eller?  Happy 


När jag var liten bodde jag i en Liten by 4 km från en Större by, jag fick skolskjuts och jag hade inga problem med det, inte mina föräldrar heller.


Nämnden i fråga ska spara 4 500 000 kronor, inte små pengar. Ordförande säger att det är svårt att gå fram med osthyveln då, helt riktigt tycker jag. Vad ska man göra då? Största kostnaderna antar jag att löner och lokaler står för.

Jag har för mig att kommunen är ungefär 26 mil lång, rimligt tycker jag är att skola finns i större samhällen med jämna mellanrum utefter Blå vägen. Säg ungefär var 5: e mil, alla bor inte utmed den vägen så en del får åka en bit till sin närmaste skola.

Nämnden har en LÅNG lista med tjänstemannaförslag, det vet jag för Hästtjejjens rektor läste upp HELA listan (så hemlig var den) på senaste föräldramötet (11/9) på centralskolan, där fanns förslag på att flytta nästan varje skola i kommunen och en hel del annat. Nämnden ska, antar jag, fundera ut och be att få uträknat vad som är mest samhällsekonomiskt smart att göra.


Stenseleborna skriker rakt ut upplever jag då...deras barn måste åka några kilometer... stackare (nu provocerar jag er va?)   Brows 

Ordförande i nämnden har nu LOVAT dem att det inte ska ske någon flytt....


Nähä...tänker jag, hur ska vi då ha det?   


Argumenten man använder enligt artikeln i VK är att "försvinner mellanstadiet så försvinner lågstadiet och då försvinner affären" det tror jag inte på. Stensele och Storuman ligger så nära varandra och använder sig av varandras utbud, allt från skoaffär, ridskola, hockeyarena till gym. De argumenten brukar små byar i utkanten av kommunen få använda sig av och det tycker jag de kan få fortsätta med så det kan istället Slussfors och Gunnarnborna hävda.


Om det är viktigt att ha kvar mellanstadiet i Stensele så gräv upp Storumanskyltarna och kalla hela klabbet för Stensele, huvudsaken vi har bra service i vår närhet. Inte ens när jag bodde i Umeå kunde jag räkna med att ha skolan bredvid knuten av mitt boende, så är det.


Jag vill att ordförande i Fritids- Kultur & Utbildningsnämnden lovar mig att mina barn ska fortsätta att få en bra skola att gå i, bra kvalitet! Om det betyder att mina barn måste åka ett par kilometer till en annan skola så går det jättebra för mig.


Man kan räkna på vad det kostar att samla ihop elever inom Storuman och Stensele, välja de skolor som passar bäst efter dagens och framtidens behov. Göra den rockad som krävs, det kanske blir en hel skola över som något företag kan använda sig av (visst saknade vi lokaler i den här kommunen?) Sedan om det blir Storumanbarn som åker till Stensele eller Stenselebarn som åker till Storuman är helt oväsentligt. (Bara det lönar sig i slutänden)


Nej jag tror att problemet är störst för oss föräldrar som kanske får oss ett omak, det kanske inte blir lika enkelt att lämna av barnen på väg till jobbet osv. Vi måste nog ta det tycker jag om vi vill att våra barn ska få en bra skolgång för 4 500 000 kronor kan man inte spara utan att det märks.

Lycka till önskar jag till er som bestämmer i den här frågan!


Kommentera gärna mitt inlägg, kom med egna förslag på förändringar för som sagt pengarna ska sparas någonstans!


/Hera


Kent ---- Ingenting

Jag har väl aldrig varit något Kent fan men jag tycker deras senaste låt är så himla bra...
Jag önskar att jag vore det däremot för vilken kanonhemsida dom har, en hel lista med deras låtar, texter t.om med ackorden. Det är inte alla artister som erbjuder det!

Har vi några Ratata fans där ute? Min storebror är det i alla fall...håller du med om att det är lite influenser därifrån?

Länken till hemsidan får ni här: www.kent.nu/
Där har jag också hämtat texten

I Hagnesta Hill
blinkar tv-ljusen
Jag gör vad jag kan
Drömmer mig bort
I Hagnesta Hill
bland de identiska husen
Rycker vi till
Reklamen avbryts för sport

Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting
men ingenting är (ingenting, inget, inget)
Dom jävlarna tog oss
en efter en
Dom ljög och bedrog oss
med sanningen
Dom jävlarna tog min älskling där
Från krönet av kullen kan jag se
min förlorade värld

Jag ska göra nånting
Jag ska slå er med häpnad
Gå över en gräns
Jag ska bryta mig ut
Jag älskar dig så
som att vara beväpnad
Och under belägring kan jag skjuta dig ut

Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting
men ingenting är (ingenting, inget, inget)
Dom jävlarna tog oss
en efter en
Dom ljög och bedrog oss
med sanningen
Dom jävlarna tog min älskling där
Från krönet av kullen kan jag se
min förlorade värld

Ingenting
Först kom ingenting
Sen kom ingenting
Sen kom ingenting
men ingenting är (ingenting, inget, inget)
Dom jävlarna tog oss
en efter en
Dom ljög och bedrog oss
med sanningen
Dom jävlarna tog min älskling där
Från krönet av kullen kan jag se
min förlorade värld

Måndag v 39

Hej på er gott folk!

Höll på att glömma mitt måndagsinlägg, det har jag lovat mig själv att det ska bli, sedan blir det som det blir...

"Livet är INTE en fotbollsplan som man skall rusa fram över, utan en trädgård som ska skötas" H.E. Fosdick

Ja, det gäller att ta det lugnt :-)

Jag är imponerad av http://annaslya.blogg.se/ hon har vart som värsta duracellkaninen den här veckan, det bara sprutar inlägg :-) Det är kul för jag läser dem gärna! Dessutom har hon ändrat utseende, det har jag tänkt göra sedan bloggens början men jag har inte orkat sätta mig in i hur man gör...man kunde ju åtminstonde välja en annan mall... höstfixa lite som http://ludvigssons.blogg.se   Nej själv har jag nog idétorka... eller så kanske jag har tankarna någon annanstans. Anna i sin lya :-) ställer många bra frågor dock...

Hon undrar över ärligheten hos oss småbarnsföräldrar, glorifierar vi?
Det kanske vi alla gör då och då i livet oavsett vad det gäller... Nog har man haft perioder då livet har känts som ett stort svart hål men har någon frågat så har man sagt att allt är bra...
Mitt svar till henne är att just nu så är det bra, Lillbulten sover oftast hela nätterna och är go å gla på dagarna. Hästtjejjen är också som en sol. Jag vet dock att tider kommer...så är det...inte är det en dans på rosor jämnt...
Däremot har jag väl släppt lite på prestigen, valt vad jag prioriterar just nu... det är inte att träna på gymmet som jag tycker är kul annars, sjunga i kören som jag också brukar...Däremot är jag övertygad om att jag kommer att hinna det framöver! Däremot har jag tagit mig tiden att plugga på distans, det passar ju bra nu när jag praktiskt taget har husarrest om kvällarna :-) Internets värld, välsigne dig :-)

(Husarrest undrar ni...M är borta på veckodagarna, så när Lillbulten sover så får jag hålla mig hemma. När hon är vaken kan jag givetvis göra saker men då får hon hänga med )

Imorgon är det dags för badhuset igen men vi kommer inte, Lillbulten är så förkyld. Det är mycket bättre men jag vill att hon ska vara snorfri :-)  

Ha en bra vecka!
/Hera

Ps, Marias ledtråd på förra inlägget var väldigt klurigt...

Skvaller

Jag som aldrig skvallrar... nu har jag fått veta något alldeles färskt.... det har fötts en son , familjen hör hemma här på min gata... :-)

/Hera

Mo i Rana, here we come!!! Inte...

Har tänkt åka till Mo i Rana några helger men det har inte gått, Hästtjejjen har haft stallhelg, eller så har det vart något annat men i helgen Dååå. M hade på fredagen åkt förbi Umeå och köpt en bilbarnstol som vi skulle få inviga på lördagen... men Lillbulten blev ju förkyld torsdagkväll och hon var inte frisk lördagmorgon så det blev ingen Norgeresa...nu heller!


Nästa helg kan vi inte för då kommer M:s föräldrar, helgen efter det är jag i Stockholm på fredagen och tror inte att jag pallar med Norge på lördagen, helgen efter det är det dop (räkan), och helgen efter det är det Stockholm igen men sen kanske!!! Vi har ju inte provat att åka i tunneln än! Hästtjejjen behövde även en ny rygga, dragkedjan har pajat i den gamla, får gå på Utrustad till veckan istället. Sedan hade vi tänkt stanna till i Hemavan och kolla in Herrgårdshuset som är byggt bredvid Statoil, ta en fika där... har nån vart där?


Så helgen har varit rätt lugn, M har säkrat fast spisen i väggen efter konstens alla regler. Hästtjejjen har städat rummet och sin garderob (kors i taket). Jag har pluggat lite. Åt massor av gokakor igår på 26:an, M ville ju också gratta grannmannen...Lillebror har varit förbi nu ikväll....

Mja, rätt lugnt... M jobbar natt till veckan så det trevliga är att han åker imorgon bitti istället för ikväll :-) Det tråkiga är att han jobbar till 18.00 på fredagkväll så då blir han SEN :-(
Nej, jag får nog stänga ner och passa på att mysa med honom !

God natt!!

/Hera               Soldier's Kiss 
Glamoröst liv....

Igår blev Lillbulten jättesnorig, somnade som klubbad efter vi varit och uppvaktat grannmannen på 26:an som fyllde 50 år. Sedan vaknade hon MINST varje timma och grät för att näsan var tätt. Jag försökta få ut det, hon HATAR när man rör hennes näsa så hon blev vansinnig, spottade, fräste och fnyste med det perfekta resultatet att hon omedvetet snöt ut lite. Jag torkade igen osv. sedan somnade hon förbannad och utmattad och sov.....på sin höjd en timma igen. Så har det snurrat på hela natten till kl halv sju, då hade vi sovit klart för innan halv åtta hade jag bytt tre rejäla blöjor.

Nu har Hästtjejjen gått till skolan, Lillbulten somnat och jag tittade mig i spegeln....jag sminkar mig så sällan numer så jag hade glömt att jag piffat upp mig innan kalaset igår men hade ju givetvis glömt att ta bort det igår kväll.  Gammalt smink och trötta ögon....ingen vacker syn...

Nej jag tror jag går och vilar en stund jag med Woman In Rollers 

/Hera
Putslustig!

från synonymer.se

tråkigtrist, sorglig, beklaglig, ledsam, bedrövlig; enformig, ointressant, torr, prosaisk, träaktig, händelsefattig, träig, fadd, monoton, tröttsam, omständlig, långtråkig, långdragen; trög, glädjelös,fantasilös, enahanda; besvärlig, obehaglig, oangenäm

Så känner jag mig just nu, så fort Lillbulten somnat så sitter jag med näsan i boken och läser...jag är så rädd att det ska bli mycket på slutet så jag blåläser nu i början och då blir det inte lika kul...har inte tid att umgås med släkt och vänner ...svägerskan ringde om en kul fest som är helgen innan tentan....vi får se... har skattenämndsmöte + en kursdag i Skellefteå den veckan...plus tentan...

Igår var det småbarnssim med 12 andra bäsar, några var inte där så vi kanske var 9 totalt. Det var jättekul, vi hade 1 1/2 timma på oss men vi var alla så ivriga så vi var klar på 1 timma. Nästa gång ska jag ta det lite piano, det kan ju vara trevligt att sitta och prata en stund innan, efteråt är alla trötta och vill hem :-)

Sedan var jag upp på Bvc, dags för Boel-test (Blicken Orienterar Efter Ljud), lillbulten klarade det med bravur! Skönt...

Hem fixa käk, skjutsa hästtjejjen till stallet, hem igen, lägga lillbulten och lääässsaaaa.

Har just läst om Soichiro Honda, han sa " Mitt liv består av en enda lång serie av begångna misstag. Jag har dock bara gjort varje misstag en gång och har lärt mig av varje misstag. Det vill jag skall gälla även mina medarbetare"

Hmm insiktsfullt, jag tror inte att jag kan lova att jag bara gjort misstag en gång...men jag ska bli bättre på det :-)

Nä nu har det gått över, nu känner jag mig:

rolig1 skojig, kul, lustig, skrattretande, komisk, nöjsam, skämtsam, underhållande, vitsig, festlig, ball, lattjo, dråplig, fyndig, humoristisk, putslustig, smårolig; glad, trevlig, munter, livad 2 (vard.) underlig, besynnerlig, konstig
(motsatsord: 1 ledsam, tråkig)

putslustig, det var ett nytt ord för mig!

/Höres
Hera

Oväntat besök..

så kaffepannan kom fram, eller bryggaren rättare sagt men jag fick bjuda på lite gevalia i alla fall. Pinsamt nog så hade jag INGENTING att bjuda på till, det har jag aldrig. Är ingen bagare... kunde inte gärna bjuda på mackor när de precis ätit middag...

Vilka var det då?

Jo, ikväll knackade det på dörren och där stod två av mina kusiner från min fars sida. De är bröder och är uppvuxna på torpet Österås i kolonin där min far bor. Numer bor den ena i Stockholm och den andra i Lycksele, det var en jättetrevlig överaskning! Kul också att de tog sig tid att hälsa på just mig :-), de har/ska hälsa på många av våra släktingar och jag är egentligen mer jämnårig med deras barn... jag har många kusiner på min pappas sida. Nog är det minst 30 stycken....de här kusinerna har 5 syskon till sen hade jag ju ett helt gäng till av fastrar plus en farbror. Roligt var det i alla fall, önskar att vi kunde dra ihop en kusinträff igen, 1993 var det senast....

Skamligt är däremot att jag aldrig tar mig tid att  åtminstonde  hälsa på mina kusiner/andra släktingar som bor här på orten, en del bor bara några hundra meter bort....jag menar de här hade ju åkt liiiiite längre ...

Jag har ett urtjusigt kort på en del av mina fastrar, från unga år men jag vet inte om jag vågar lägga ut det... ska klura på det!  Får man lägga ut bilder hur som helst?

Ni får en bild på hästtjejjen istället, hon har en kul frisyr just nu...
                      är det inte min studiebok som skymtar där på skrivbordet...På tal om kaffebryggare och kaffepanna och oväntat besök så ska jag berätta om när SVT var och hälsade på mig och Hästtjejjens pappa. De gjorde ett program som hette Glashuset, vi bodde i en liiiiten by, vi var de enda bofasta och temat var Ensamheten i Verksamheten och Verksamheten i Ensamheten.. ni kan ju gissa var vi bodde :-)
Hur som helst efter de intervjuat och filmat så bjöd vi in dem på kaffe, det var Harald Treutigers fru som jag aldrig minns vad hon heter + en ljudkille och en kamerakille. Den ena killen var oerhört fascinerad av att vi kokade kaffet, det hade han aldrig upplevt eller smakat. Sedan minns jag att vi hade min mammas tax hos oss och hon blev störtförälskad i ljudkillen, eller rättare sagt hans mikrofon som han hade en sån där strumpa på och micken var nästan lika stor som henne :-)

Oj vad långt det blev, nu har jag inga fler kaffehistorier!

God natt!/
Hera

Måndag V 38

"Ensam kan man vara stark och nå långt,  men tillsammans är man starkare och når längre"
Heidi Andersson

Det var ett veckans citat med lokal förankring!

Vet inte om hon läst organisationslära , man kan tro det, i min studiebok beskrivs det att själva Organisationsidén är "att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngingar" eller "att helheten bör bli störren än summan av delarna"....eller så har hon bara en hel del sunt förnuft. (Troligen både och)

Lördag morgon skickade jag in uppgift ett....pular på med instuderingsuppgifterna, det går lite trögt just nu....det är intressant men det blir liksom så MYCKET...

Lillbulten har börjat ställa sig nu, noll koll men hon står där...mest vid spisluckan och rycker!
Har inte lyckats fånga det på bild, det är inte så långa stunder och hennes fokus blir...kameran när hon ser den. En riktig linslus!
image96

En annan sak hon börjat med är att ha tungan ute, nästan jämnt. Ser jättekul ut :-)
image97

På tal om barn, en av mina kusiner på mammas sida har fått en son. Hennes andra är det!!! Kul, han är säkert jättefin för hon är vacker som en dag. Pappan är inte så pjåkig heller men han är kontorschef på Handelsbanken, säger ju allt ha ha ha , nej han är jättetrevlig (trots det ha ha ha) (Bankhumor lika med tråkig humor ?)

Hennes lillasyster ska också få en pojke men det blir i början av nästa år!

I veckan ska det pluggas, sedan drar babysimgruppen igång på tisdagen. Annars är det som vanligt, hästtjejjen är i stallet minst tisdagkväll och fredagkväll och hon badar torsdagkväll.

Hon jublade imorse när hon öppnade ytterdörren och såg det snöblandade regnet falla, det är lycka för vissa tydligen!


Förresten, här kommer hon hoppandes. Ett foto från kommunmästerskapet förra veckan!
image95


Nej nu fick Lillbulten ut CD-facket på datorn så jag ska nog sluta nu!

/Hera


RSS "Bra karl reder sig själv" ?

Måste även gälla kvinnor  

 Me Too 


I början av september ställde jag en teknikfråga till er där ute i cyberspace men jag fick inget svar... så jag har klurat på det där och har nu kommit på det!Citat från SVT:s hemsida.


"RSS håller dig på ett enkelt sätt uppdaterad med de senaste nyheterna. Istället för att manuellt gå runt till olika webbsidor, uppdaterar en RSS-tjänst dig fortlöpande om nyinkomna nyheter. RSS (som står för Rich document format Site Summary), är ett standardformat för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar."


Läs mer på

http://www.sr.se/cgi-bin/mall/index.asp?ProgramID=2358&


Det är alltså ett program som automatiskt hämtar hem uppdateringar från de ställen man själv valt.

Om det är så smart och funktionellt det får jag ju se....


"Människans högmod går före fall, ödmjukhet före ära"


Det här inlägget andas ju inte direkt ödmjukhet så vi får se... om datorkrasch är att vänta.... Shocked 


God natt!


/Hera


Torsdag med ogjorda borden...

Det är torsdag idag, jag borde ha städat inför helgen (brukar jag göra på torsdagar), jag borde ha pluggat... har istället varit på Miljö & Samhällsbyggnadsnämndens planeringsdag, är suppleant i den nämnden. Det är ju giltigt skäl, visst men jag borde väl ändå...

När jag kom hem så myste jag med Lillbulten hela kvällen,hon har vart hos sin mormor (första gången). Det hade gått jättebra, till och med morfar hade vart dit och styrt runt henne i barnvagnen, kul!

Mötet var väldigt intressant, jag är ju ny i nämnden (började denna mandatperiod) och eftersom jag fick lillbulten i januari så har jag inte haft möjlighet att närvara på några möten än. Det var ett bra möte att börja med, fick mycket information och vi fick gott om tid att prata med personalen. De har mycket att göra, det är ju drag i den här kommunen! Turistnäringen i västra området ( Hemavan/Tärnaby), gruvor, pelletsfabrik, vindsnurror you name it i östra. Historiskt så har många tyckt att det har vart ett bekymmer att vår kommun har två kommuncentran (det är två hopslagna kommuner sedan 70-talet), jag ser det som en styrka! Tänk att vi har så mycket som händer i den här kommunen på flera fronter! Här står inget och faller med ett enda företag! Nej här finns alla möjligheter, det gäller bara att ta dom :-)

Nej, nu ska jag ögna igenom kapitel 8 i Integrerad organisationslära, sen får jag ta instuderingsfrågan som hör till det imorgon. Första inlämningsuppgiften har jag skrivit men jag har inte vågat skicka in den än :-)

Idag ska ni få en bild oxå, den är på mig och min älskade kusin som är lite som en brorsa. Fast de sista åren har jag tappat kontakten med honom, han har fladdrat iväg till Sollefteå. Kärleken den kärleken :-) Hoppas han har det bra i alla fall!
Tänk att man vart så liten så man kunde bada i bredd!
/ Hera

Britney Spears, håret?

Nu när Britney är i farten igen, helt plötsligt så undrar jag... hur var det nu..


Jag är inte den som följer med vad kändisarna pysslar med i allmänhet, inte Britney heller i synnerhet men det är svårt att undgå det ibland. Hade inte hon jättebekymmer för typ ett halvår sedan? Var intagen på nåt rehabhem där hon dessutom rakade bort allt sitt hår... Nu har hon spelat in nya låtar,ska släppa en skiva, har väl släppt en singel och har jättelångt tjusigt hår... Jag fattar ingenting!

Ja, bra låtar blir det i alla fall!

www.allieiswired.com/archives/2007/09/britney-spears-four-new-songs-leaked-listen-here/

/Hera

Rätt knapp?

... har suttit och pluggat en stund, tycker det är lättare på kvällen än på dagen. Är väl en nattuggla, det är bara det att det funkar inte att jag ska sitta uppe halva nätterna. Inte på sikt i alla fall... 

På Mittuniversitetets hemsida kan man logga in sig som student, man sitter då i ett virituellt klassrum med sina kurskompisar. Man ser att dom är inloggade, en del länge, en del försvinner andra kommer till. Det enda jag funderar på är, vad gör dom? Jag menar man kan gå in och skriva ut info om vad man ska göra, instuderingsfrågor osv, sedan kan man ställa frågor till läraren eller kolla om någon annan har ställt någon bra fråga... thats it. Så har jag uppfattat det i alla fall. Jag är dock inte säker på att jag använder "redskapet" rätt, trycker på rätt symboler och så när man ska göra något... Man kan chatta med varandra... men INGEN GÖR JU NÅGONTING. Jag har gjort ett taffligt försök och sagt hej till alla på anslagstavlan men ingen har svarat...Sååå antingen sitter dom och har fattat precis hur man ska skriva de två inlämningsuppgifterna och vad som är viktigast att fokusera på när det gäller boken på 474 sidor, de har så himla fullt upp så de har inte tid för en orutinerad elev som mig...Eller så sitter de också där och stirrar in i skärmen och undrar, tryckte jag på rätt knapp nu?

 Back To School Joke 

God natt
/Hera


Måndag v 37

  Veckans ordspråk:

"Livet är härligt för den som har en eller annan att älska - och ett rent samvete."    Leo Tolstoy

Visst är det så!

Kunde inte svika er totalt, visst måste jag in och skriva. Jag har börjat plugga nu och jag undrar redan vad har jag gett mig in på. Missförstå mig inte det är väldigt intressant men det ska ju liksom fastna teorier, skolor och upphovsmän till dem i mitt huvud. Det är värre det...
Toilet Reading

Har lite svårt att skriva nu för jag får liksom titta "runt" våran (M:s)  katt som envisas vid att sitta framför skärmen, antar att hon vill att jag ska sluta skriva och ägna mig åt henne. Visst kan jag knuffa bort henne men hon sitter där snart igen...:-) Vi har en slags hatkärlek till varandra...

Kram på er!

/Hera
Nu är det kokta fläsket stekt!

Efter lång väntan så har jag nu fått svar, jag tog mig in på kursen! Företagsekonomi, organistion 7,5 p så nu lär jag nog inte ha tid att skriva speciellt långa inlägg här inte...
Jag fick svar igår med posten så jag hann inte till Östersund på uppropet som började igår morse men jag har nu hittat det mesta jag troligen behöver via internet. Litteratur har jag fått låna av en snäll granne någon gata bort till jag får hem egna böcker.  Vi får se hur det här nu går, om Lillbulten sover snällt några timmar per dag så jag hinner plugga.... Går det inte så får jag väl börja om senare, värre än så är det inte.

Trevlig helg

önskar en Hera med en mage proppfull av grannens utsökta nybakta bullar :-)

Tänkte passa ikväll men..

Loggade in mig på bloggen för att skriva några rader men det kändes bara jättetomt på idéer. Efter ett tags funderande så bestämde jag mig för att passa ikväll men då kom jag på något jag funderat på ett tag. Har tänkt skriva en insändare till tidningen men jag skickar ju aldrig in dom... så jag tar det här i en mindre genomtänkt variant :-) , lightvariant, snabbvariant, kalla det vad ni vill!

Inlandsuppropet med bl.a Lollo Vedbring i spetsen jobbar stenhårt mot de nedläggningar man vill göra av statliga verksamheter i inlandet. T.ex Försäkringskassan, Skatteverket, Tingsrätt & Kronofogdemyndighet (läs mer på www.inlandsuppropet.se  och skriv på för allt i världen) När man konfronterat näringsminister Maud Olofsson för att höra vad hon tycker om saken, hon är ju trots allt från Västerbotten och representerar ett parti som vad jag vet åtminstonde förr stod för hela Sverige ska leva, så svarar hon... Det här är från mitt minne bara, inget citat... men det var i stil med att den förra regeringen missgynnade inlandet ännu mer än den nuvarande när det gäller statliga jobb. Min reflektion på det hela är då att, ja det kanske man gjorde men om man nu är i maktställning så Har man möjlighet att göra något annat. Man får ju bestämma! För att någon annan gjort något man anser är felaktigt så behöver man ju inte göra lika tokigt själv! Två fel gör INTE ett rätt!

Nej nu kom jag helt av mig. M svänger in på gården, han ska ju inte komma hem förrän i morgon kväll!

Hej då

/Hera

Idolkarusellen är igång!

Hamnade framför tv-programmet idol kväll. Vilka loonyticks säger jag bara..., vet bara inte om det är juryn eller de tävlande jag menar :-)


Om vi börjar med juryn, är det fjärde året de sitter där och lyssnar? Säger väl allt!


Sedan kommer vi till de tävlande... Jag verkligen beundrar många av dem som tar steget och vågar åka dit för att sjunga, många av dem är jätteduktiga andra mindre bra, så är det här i livet. Vad jag däremot inte blir klok på är de som är där för att bara fåna sig, antagligen på grund av något vad de förlorat, för att ... ja vete gudarna. Fast vid närmare eftertanke så må väl det vara, de har ju en anledning men alla dessa människor som totalt verkar sakna självinsikt! Visst kan väl även jag tycka när jag sjunger i duschen att min sångröst låter okey men jag skulle aldrig drömma om att ställa upp i idol för att jag tror att jag är Sveriges nästa popstjärna! Sen vilka kläder en del har... Vojne vojne


Sedan kommer vi till den sista galninge... det måste ju vara jag som trots att jag tycker så här, har tyckt det i alla år ändå sitter och... tittar!


Nej nu släcker jag ner allt, låser, borstar tänderna och sätter mig framför nästa serie. Studio 60 on the Sunset Strip. Första avsnittet var superbra, det andra missade jag tyvärr... Matthew Perry och framför allt Bradley Whitford, jag ser fram emot att se er igen :-)


/God natt från en feberfri och glad Hera!


Likt fågel Fenix har jag rest mig ur askan...eller?

Ja så allvarligt som det låter är det inte. Enligt mytologin flög fågeln Fenix i föryngrad variant  ur askan efter att ha bränt upp sig själv vid hög ålder...det har inte jag!  Jag har bara varit förkyld! Har tidigare skrivit att jag blev sjuk i lördags, tyckte allt kändes ok i måndags...lite huvudvärk bara så jag tog ett värkpiller mot det och gjorde ditt och datt men ...febern har liksom inte gett med sig. Det har känts hyfsat på dagen så jag har tänkt ok nu är det över men sen har det smugit sig tillbaka mot eftermiddagen. Nätterna har varit vidriga, jag har svettats, frusit och framför allt drömt mardrömmar!
Idag dock tror jag det är över, har ont i halsen, värken håller på att släppa i kroppen och framför allt klockan är 17.00 och jag känner inte av någon feber :-)

Man blir liksom tacksam för hur frisk och bra man har det i vanliga fall när man blir så här förkyld, jag menar att förkylningar är ju faktiskt övergående. Det finns andra som har h*vete varje dag, vilka kanske aldrig  får bot. Därför kan jag säga att jag nu flyger fram likt Fenix om inte föryngrad till utseendet men i alla fall till sinnet :-)

I min iver att få sjukdomen ur huset har jag idag städat. Trots att jag är hängig så har det varit roligt för vem kan motstå att le varje gång man kommer till skurhinken för att skölja upp moppen när man möts av det här!image89

Ser med tillförsikt fram emot morgondagen, man kanske kan ge sig ut för att vara lite social igen. Jag får se, så tillsvidare...

Ha de!

/Hera

Presentation av Hästtjejjen.

Här kommer en presentation, mest i bild av Hästtjejjen! Hon är HELT HÄSTTOKIG :-)


Född 950126
4335 gram o 52 cm lång

Ganska ny...
image73
Dopbild med morfar
image74

Från dopet med 2 av mina/Heras underbara fastrar!
image75


Här nere har vi ett kort sedan augusti 1995 (samma ålder som lillbulten är i nu, lite lik är dom väl...)
Augusti 1995
Här fyller hon ett år!
image76

Sommaren 1996
image77
Här fyller hon två år!

image78

Skolfoton! (klickbara)

          

   1998                  1999           2000                  2001            2002 1:an       2004 3:an  

       
2005 4:an               2006 5:an        2007 6:an      2008 7:an

Presentation av Lillbulten

Född 070129
3470 Gram 50 cm lång

image68Ny...

image69
Dags att åka hem från BB

image70
Första badet någonsin!

image71
Mat är gott...
image72
Döpt!

Sedan har jag lagt ut bilder då och då under tidens gång i bloggen...

Ny måndag, ny vecka.

Veckans ordspråk!

"Att ibland stanna upp ett tag, kan vara enda möjligheten att orka gå vidare. "  Olle Wedholm

Hmmm kanske det?

Jag var inne i ett flyt just nu, får saker och ting ur händerna. Har beställt flygbiljetter till resorna till Stockholm jag ska göra i oktober (via jobbet), är nästan klar med min fotobeställning (scannat in bröllopsbilder mm på äldre släktingar) och sorterat post. Har handlat mat, lämnat in mobiltelefonen på reklamation + vägt lillbulten. (6545 gram, hästtjejjen vägde i samma ålder 8185...)

Men sen....hade anmält mig att plugga på universitet på distans i höst. Kursen börjar med upprop i Ö-sund på fredag, anmälde mig för drygt någon vecka sedan. Enligt studera.nu var min ansökan registrerad sedan stängdes den ner en vecka, nu är den öppen igen och nu finns INGEN anmälan. Prova ringa dit säger jag bara..., ska jag skicka in en ny pappersansökan? (enda att göra känns det som) F*n, jag som är så peppad!

Ja ja, nåt blir det väl nån gång...

Big sister, storasyster I, har ju fått nytt jobb i sommar. Spännande för henne att få göra något annat men som ändå knyter an till det hon pysslat med förrut. http://www.opencare.se/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=52  

Lillebror har faktiskt oxå nytt jobb, här i byn... får återkomma med beskrivning :-)

Det händer ju faktiskt litegrann när man tänker efter, kul!

På tal om kunskaper.... Svägerskan och storebror har nyhetsbrev = skriver de något på sin hemsida så får jag info om det (antar jag, har nyss anmält mig) Jag önskar om jag kunde få en pling varje gång någon av mina kompizar uppdaterar sin blogg. Jag nöter ju nästan upp deras sidor :-) är ju så nyfiken om de skrivit något nytt! Det är alltså en fundering den andra är hur jag får bort mig själv som kontakt  (råkade trycka in mig där...) på blogg.se, medlemmar.

Bye bye

/Hera

Men vadå???

Hur söt får man vara??? Kolla in brorsans hund!

www.carlsen.st

Helgen som var

Kände mig så himla trött när jag lämnade grannarna på 26:an igår. Vilade en stund på sängen men blev inte bättre. Vi var bjudna till syster yster på surströmming men jag mådde illa bara jag tänkte på det och det blev inte bättre. Fick värsta värk i kroppen plus feber, känner mig väl bättre nu men jag har ätit rätt dåligt....imorgon är jag säkert fit for fight igen!

Mannen kom hem från gårdagens festlighet, glad som en lärka. Jag gissar att han och ett gäng matchomän i sina bästa år har väl gått runt på holmen och burrat upp sig, den ena värre än den andra :-) Ha ha ha !!! Ja ja roligt hade dom haft i alla fall. Skämt åsido, dom har ätit, bastat, pratat och haft jättetrevligt men något kortspel hade dom inte lyckats få med M på, förvånad hade jag blivit om de övertalat honom. (Jag Älskar att spela kort men det gör INTE han)

Imorgon ska jag bege mig på byn för att göra allt det där jag tänkte göra i fredags...väga lillbulten, handla mat (det ekar i kylen snart).

See you!

Obs, uppdaterar presentationen av mig och M med ett foto, ett av de få bilder som finns av oss. Vi lyckas nämligen oftast hamna på varsin bild....av nån anledning!

/Hera


Att bli lurad

Grannen på 26:an fyller om ett par veckor jämnt. Imorse lurade kompisarna honom, de knyckte hunden ur hundgården, lämnade dörren öppen... efter ett tag ringer polisen och undrar om inte han har koll på hunden. Den hade vart i grannbyn och jagat hästarna på ridskolan, en häst hade fått avlivas! Grannen fick med koppel i ena handen och försäkringspapper i andra bege sig till stationen för att ta konsekvensen... han såg sammanbiten ut när han for men han blev nog väldigt lättad då det var kompisarna som tog emot honom :-) Så nu ska han firas både under dagen och kvällen...hoppas han är ok till älgjakten på måndag:-)

Därmed är även min M borta, han är en av kompisarna!

Själv väntar jag på mina päron, parents eller föräldrar...de skulle komma hit en sväng på förmiddagen.

Slutet av veckan har vart lite si och så, lillbulten har haft feber för första gången. Inte superhög som hästtjejjen brukar ha men mellan 38 o 39, på natten stod hon på alla fyra i sängen gungandes fram och tillbaka och grät. Till slut gav vi upp och gav henne alvedon, tänkte att hon kan ju ha ont pga tänder som kommer fram... så då kunde hon sova faktiskt ..och vi med :-)
Nu är allt som det ska i alla fall men någon tand ser vi inte!

So long!
/Hera

RSS 2.0